Pad cijena britanske funte, eura i zlata

Pad cijena britanske funte, eura i zlata

Uprkos dogovoru Rusije i Saudijske Arabije, zabilježen je pad cijena nafte, ali i pad britanske funte, eura i zlata.

Jučer je u Katru održan sastanak ministra energetike Rusije Aleksandra Novaka sa predstavnicima zemalja OPEC-a. Četiri zemlje – Rusija, Saudijska Arabija, Katar i Venecuela – dogovorile su stabilizaciju proizvodnje na nivou od 11. januara.

Cijene nafte su na svjetskim tržištima porasle nakon što je Katar objavio da su svjetski proizvođači zamrznuli proizvodnju, pa se tako na londonskom tržištu barelom nafte trgovalo po cijeni višoj za 53 centa, te je nakon objave dogovora cijena barela nafte skočila na 35,55 $. Na američkom tržištu trgovalo se po cijeni od 29,77 dolara. Nakratko je cijena porasla na 31,53 dolara.

Saudijsko-ruski dogovor nije imao većeg odjeka na tržištima. Na tržištu novca, euro je u odnosu na američki dolar oslabio za 0,14%, na 1,114 dolara. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke valute prema šest vodećih svjetskih valuta, zahvaljujući rastu dolara prema britanskoj funti, ojačao je za 1%. Funtom se trgovalo po cijeni od 1,4295 dolara u poređenju sa 1,4437 dolara za funtu. Jedan od razloga slabljenja funte jesu loši makroekonomski podaci Velike Britanije koji su pokazali da je inflacija porasla za 0,3%. Prema procjenama Banke Engleske, inflacija će u 2016. godini ostati na 1%, što je ispod ciljnog nivoa banke od 2% zbog čega se i ne očekuje da bi Banka Engleska mogla mijenjati kamatne stope.

Cijena zlata je i dalje u padu, pa je zlato pojeftinilo za 0,48%. Jedna unca zlata sada košta 1.203,46 dolara.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci