Ovo su najveći investitori na svijetu

Ovo su najveći investitori na svijetu

Veliki upravljači novcem su kao rok zvijezde finansijskog svijeta. Najveći investitiori su uspjeli da zarade ogromna bogatstva od svog uspjeha i u mnogim slučajevima su pomogli milionima drugih da postignu slične poduhvate.

Ovi investitori se u velikoj mjeri razlikuju u strategijama i filozofijama koje su primjenjivali na njihovo poslovanje; neki su došli do novih i inovativnih načina da analiziraju svoje investicije, dok su drugi odabrali oslanjanje skoro u potpunosti na sopstveni instikt. Momenat u kojem se oni međusobno ne razlikuju je njihova sposobnost da dosljedno pobjeđuju tržište.

Benjamin Graham

Benjamin Graham se odlikovao kao investicioni menadžer i finansijski edukator. Autor je, između ostalog, dva investiciona klasika od neuporedivog značaja (Security Analysis – 1934 i The Intelligent Investor -1949). Također, univerzalno je prepoznat kao otac dvije osnovne investicione discipline – sigurnosne analize i vrijednosti investiranja, piše Investopedia.

Suština njegovog ulaganja je da svaka investicija vrijedi znatno više nego što investitor mora platiti za to. Vjerovao je u temeljnu fundamentalnu analizu, i tražio je kompanije sa jakim bilansima, ili one sa malim dugom, iznad prosječne profitne marže i velikim novčanim tokovima.

John Templeton

Jedan od naboljih i napoznatijih kritičara općevažećeg mišljenja prošlog vijeka, rečeno je za Johna Templetona koji je ,,kupovao nisko tokom depresije, prodavao visoko tokom internet buma i napravio nešto više od nekoliko dobrih poziva između njih”. On je stvorio neke od najvećih i najuspješnijih međunarodnih fondova. Prodao je svoje Templeton fondove 1992. Franklin Group. 1999. magazin Money ga je nazvao ,,vjerovatno najvećim svjetskim berzanskim igračem vijeka”. Kao britanski državljanin koji živi na Bahamima, odlikovan je od kraljice Elizabete II zbog brojnih dostignuća.

Thomas Rowe Price, Jr.

Thomas Rowe Price, Junior, se smatra ,,ocem rastućih ulaganja”. On je godine formiranja proveo u borbi sa periodom Velike depresije, a lekcija koju je iz tog perioda naučio nije da ostane izvan uloga, već da ih prihvati. Cijena gleda na finansijska tržišta kao na cikličnu pojavu. Kao ,,protivnik gomile”, on je investirao u dobre kompanije dugoročno, što je u tom trenutku bilo krajnje neuobičajeno. Njegova investiciona filozofija je bila da investitori moraju staviti više fokusa na pojedinčano pikirane uloge. Disciplina, proces, konzistentnost i fundamentalna istraživanja su postali osnova za njegovu uspješnu investicionu karijeru.

John Neff

John Neff se priključio kompaniji Wellington Management Co. 1964. godine i ostao u kompaniji više od 30 godina, upravljajući sa tri fonda. Njegova preferirana investiciona taktika je uključivala ulaganje u popularne industrije putem indirektnih puteva i smatrao se vrijednim investitorom jer se fokusirao na kompanije sa niskim odnosima P/E i jakim dividendnim prinosima. Nakon toga je upravljao kompanijom Windsor Fund 31 godinu (do 1995. godine) i zaradio povrat od 13,7% nasuprot 10,6% za indeks S&P500 u istom vremenskom periodu. To predstavlja dobit koja je veća 55 puta od početne investicije napravljene 1964. godine.

Jesse Livermore

Jesse Livermore nije imao nikakvog formalnog obrazovanja ili iskustva u trgovanju dionicama. Bio je čovjek koga je krasilo samopouzdanje i koji je učio kako od onih koji su njega pobjeđivali, tako i od gubitnika, koje je on pobjeđivao. Ovi uspjesi i neuspjesi su mu pomogli u tome da se njegove ideja o trgovanju i danas mogu naći na cijelom tržištu. Livermore je počeo da trguje za sebe još u ranim tinejdžerskim godinama, a do petnaeste godine je napravio dobitak od preko 1.000 dolara, što je tada predstavljao prilično veliki iznos. Tokom narednih nekoliko godina se kladio na takozvane ,,bucket shops”.

Peter Lynch

Peter Lynch je upravljao fondom Fidelity Magellan od 1977. do 1990. godine. Tokom tog perioda imovina fonda je porasla sa 20 miliona na 14 milijardi dolara. Što je još važnije, Lynch je, navodno, pobijedio S&P 500 Index u 11 od tih 13 godina, postigavši godišnji prosjek povrata od 29%. Često se opisuje kao ,,kameleon”, prilagođavao se svakom načinu/stilu ulaganja u to vrijeme. Ali, kada je dolazilo do momenata biranja tačno određenih pozicija za ulaganje, uvijek je birao ono što je vrlo dobro znao i/ili bi mogao lahko razumjeti.

George Soros

Kao investitor, Soros je bio spekulator, pravio je velike opklade na kretanje finansijskih tržišta. 1973. je osnovao kompaniju Soros Fund Management, koja je na kraju evoluirala u poznati Quantum Fund. Već skoro dvije decenije vodi ovaj agresivan i uspješan fond, koji je realizovao povrat veći od 30% godišnje, a dva puta je objavljivao godišnje dobitke sa uspjehom većim od 100%.

Warren Buffett

Nazvan kao ,,Prorok iz Omahe”, Warren Buffett se smatra jednim od najuspješnijih investitora u historiji. Prateći principe koje je postavio Grem, on je nakupio višemilionsko bogatstvo uglavnom kroz kupovinu dionica i kompanija posredstvom Berkshire Hathawayja. Oni koji su investirali 10 hiljada dolara u Berkshire 1965. godine, danas su iznad 50 miliona. Buffettov stil ulaganja – discipline, strpljenja i vrijednosti dosljedno je nadmašivao tržište decenijama.

John (Jack) Bogle

John (Jack) Bogle je osnovao kompaniju Vanguard Group, zajednički fond 1974. i postao je jedan od najvećih i najcjenjenijih sponzora fondova. Bio je pionir u zajedničkom fondu koji nije imao opterećenje i zagovarao je niskobudžetni indeks koji investira za milione investitora. On je stvorio i predstavio prvi indeksni fond, ,,Vangard 500″, 1976. godine. Njegova filozofija investiranja zagovara obezbjeđivanje povrata na tržištu, ulaganjem u objedinjene fondove širokog spektra, koji su bez opterećenja i koje karakterišu niski troškovi, niski promet i pasivno upravljanje.

Carl Icahn

Carl Icahn je aktivist i investitotor koji koristi vlasničke pozicije u javnim preduzećima kako bi primijenio promjene kojima bi povećao vrijednost svojih dionica. On je započeo svoje ozbiljnije korporativne aktivnosti krajem sedamdesetih godina i pogodio velike lige sa svojim neprijateljskim preuzimanjem TWA 1985. Najpoznatiji je zbog ,,Icahn Lifta”. Ovo je fraza sa Wall Streeta koja opisuje napredovanje dionica kompanija koje se obično dešava kada Carl Icahn počinje da kupuje dionica kompanije za koju vjeruje da se loše upravlja njome.

Vilijam H. Gros

Smatran ,,kraljem obveznica”, Vilijam H. Gros je vodeći svjetski menadžer fondova obveznica. Kao osnivač i generalni direktor porodične fondacije PIMCO, on i njegov tim imaju više od 600 milijardi dolara u imovini sa fiksnim prihodom. Gros je bio prvi portfolio menadžer koji je ušao u Fixed-Income Analyst Society Inc. kuću slavnih za doprinos unapređenju analize obveznica i portfelja.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci