Ova mjera bi povećala globalni BDP za 26 hiljada milijardi dolara

Ova mjera bi povećala globalni BDP za 26 hiljada milijardi dolara

Američki predsjednik tvrdi da bi SAD zbog Pariskog sporazuma mogao do 2025. godine izgubiti 2,7 miliona radnih mjesta.

Odlučne mjere suzbijanja promjena klime mogle bi povećati vrijednost svjetske ekonomije do 2030. za 26 hiljada milijardi dolara, pokazalo je novo istraživanje, prigušujući bojazni da će otklon od fosilnih goriva potkopati rast ekonomije.

Američki predsjednik Donald Trump je kazao prošle godine da će povući SAD iz Pariskog sporazuma o promjeni klime zbog “drakonskog finansijskog i ekonomskog tereta” koji bi nametnuo njegovoj zemlji.

Globalna komisija za ekonomiju i klimu, sastavljena od bivših predsjednika vlada, poslovnih čelnika i ekonomista, identificirala je “zamah bez presedana” u smjeru ekološki prihvatljivog rasta, koji će potaknuti otvaranje novih radnih mjesta i ubrzati ekonomske aktivnosti.

U tom tijelu ističu da bi odlučne mjere zaštite klime mogle povećati sadašnju vrijednost globalne ekonomije za minimalno 26 hiljada milijardi dolara neto do 2030. godine.

“Još je prisutno uvjerenje da će prelaz na privređivanje s niskim emisijama ugljika biti skup”, kazala je za Reuters glavna autorica istraživanja Helen Mountford. “Ovim izvještajem pokušavamo definitivno pobiti to uvjerenje”, dodala je.

Prvi izvještaj je objavljen 2014. godine, a u najnovijem Komisija ističe detaljne prognoze kojima želi naglasiti ekonomske prednosti povezane s napuštanjem fosilnih goriva.

Do 2030. godine pametnija ulaganja u čišću energiju, gradove, hranu i korištenje poljoprivrednih površina, te u vodu i industriju mogla bi generirati 65 miliona novih radnih mjesta, što odgovara zbroju radne snage Egipta i Velike Britanije, ističe se u istraživanju.

U istom periodu bi se zahvaljujući prelazu na čišće izvore energije poput vjetra i Sunca ujedno izbjeglo 700 hiljada slučajeva prijevremene smrti povezanih sa zagađenjem zraka, ističu autori.

Preporučuju, također, da se uvedu visoke cijene emisija ugljikovih plina, od 40 do 80 dolara po toni do 2020. godine u velikim ekonomijama.

Dodaju i da bi promjene sustava subvencija u energetskom sektoru, zajedno s višim cijenama ugljika, mogle osigurati dodatnih 2.800 milijardi dolara budžetskih prihoda u zemljama širom svijeta do 2030. godine.

Američki predsjednik tvrdi da bi SAD zbog Pariskog sporazuma mogao do 2025. godine izgubiti 2,7 miliona radnih mjesta.

Autori uzvraćaju da bi broj izgubljenih radnih mjesta u sektorima baziranim na fosilnim gorivima bio više nego nadoknađen pojačanim zapošljavanjem u građevinskom i sektoru obnovljivih izvora. Napominju da je u sektoru baziranom na energiji vjetra i Sunca trenutno zaposleno 476 hiljada Amerikanca.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci