Otvoren 42. Sajam šljive u Gradačcu

Otvoren 42. Sajam šljive u Gradačcu

Simboličnim presijecanjem vrpce, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, predsjednik Uprave Petrokemije iz Kutine (RH) Nenad Zečević i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić danas su u Gradačcu otvorili 42. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive.

Premijer Novalić kazao je kako je iznimno ponosan što otvara gradačački sajam koji je simbol ekonomskog rasta, saradnje i prosperiteta.

Istakao je da je Sajam u Gradačcu najstariji sajam u BiH, a zajedno sa zagrebačkim, beogradskim i novosadskim jedan od najstarijih u jugoistočnoj Evropi.

”Godinama Sajam šljive snažno potiče privredni razvoj, naročito u poljoprivredi i snažno potiče rađanje novih poduzeća koja doprinose društvenom razvoju. Sajam je i mjesto edukativnih susreta proizvođača sa stručnim ljudima iz raznih oblasti koji pomiču granice znanja i saznanja u oblasti poljoprivrede i prerađivačke industrije”, kazao je Novalić.

Čestitao je i zahvalio organizatorima i Općini Gradačac na iznimnom trudu koji ulažu svake godine.

U naredna četiri sajamska dana svoje proizvode i usluge prezentirat će oko 250 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije, Njemačke, Mađarske, Pakistana i Turske.

Sajam prate i brojna stručno-naučna savjetovanja, kolektivne izložbe i prezentacije iz oblasti poljoprivredne proizvodnje.

O autoru

Srodni članci