Otvaranje EU tržišta: u fokusu ulagača poslovni rezultati

Otvaranje EU tržišta: u fokusu ulagača poslovni rezultati

Na europskim berzama u srijedu ujutro se trguje oprezno, dok kompanije objavljuju poslovne rezultate za treće tromjesečje.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica je bio oko 09:45 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Londonski FTSE indeks je bio oko 09:45 sati na gubitku za 0,10 posto, na 7.521 bod, dok je frankfurtski DAX ojačao za 0,15 posto, na 13.031 bod, a pariski CAC za 0,20 posto, na 5.404 boda.

U fokusu ulagača i danas su poslovni rezultati europskih kompanija koji su zasad nešto slabiji nego što se očekivalo.

Podaci Thomson Reutersa pokazuju da je dosad manje kompanija nego u prethodnom tromjesečju izvijestilo o boljim rezultatima nego što se očekivalo.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava STOXX 600 indeksa u trećem tromjesečju porasle za 3,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Najveći je dobitnik jutros, s rastom od 0,5 posto, finansijski sektor jer bi mogao profitirati od zaoštravanja monetarne politike.

Naime, očekuje se da će, nakon sjednice u četvrtak, čelnici Europske centralne banke (ECB) najaviti neki oblik smanjenja podsticajnih mjera.

I na azijskim berzama jutros se trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 09:45 sati bio u plusu za 0,1 posto.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oslabio nakon 16 dana neprestanog rasta. Jutros je skliznuo za 0,5 posto, na 21.707 bodova.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci