Otkupom vlastitih obveznica JGL želi uštedjeti 15 miliona kuna

Otkupom vlastitih obveznica JGL želi uštedjeti 15 miliona kuna

Riječka farmaceutska kompanija u akciji smanjenja zaduženosti.

Kako bi smanjila zaduženost, riječka farmaceutska kompanija Jadran Galenski Laboratorij (JGL) odlučila je otkupiti dio vlastitih obveznica u iznosu do 70 miliona kuna od ukupno nominalno 200 miliona kuna. Kako se neslužbeno doznaje, prijevremenom otplatom oko trećine ovog duga, JGL planira uštedjeti čak 15-ak miliona kuna u roku od četiri godine.

“Odlučili smo višak likvidnih sredstava usmjeriti na otkup dijela obveznica u iznosu do 70 milijuna kuna kako bismo smanjili zaduženost te troškove financiranja. U petak je, sukladno zakonu, objavljen poziv na otkup obveznica, na koji će vlasnici obveznica koji žele prodati svoje vrijednosne papire odgovoriti u narednih pet dana. Očekujemo da ćemo otkupiti planirani nominalni iznos”, pojasnio je za Poslovni dnevnik Dražen Jakšić, izvršni direktor korporativnih financija JGL-a.

Smanjenje zaduženosti riječkom farmaceutu će svakako pomoći u oporavku koji polako kreće nakon dvije krizne godine za JGL koje su slijedile nakon velikih ulaganja i pada ruskog tržišta.

Kako je poznato, prije dvije godine kompanija je otvorila novi proizvodni kompleks Pharma Valley u koji su uložili 361 milion kuna. Istovremeno s kapitalnom investicijom koja im je trebala pojačati plasman i izvoz, međutim, JGL je trpio značajnu štetu na svom najjačem izvoznom tržištu Rusije te Ukrajine koje su prolazile kroz ekonomsku i geopolitičku krizu.

Spas su potražili na novim tržištima te fokusiranjem na ključna terapijska područja, respiratorno i oftalmičko, nastavljajući viziju korištenja dobrobiti morske vode. Stoga su početkom ove godine i prodali svoj ruski portfelj proizvoda brenda D-Panthenol i proizvode iz segmenta ženskog zdravlja mađarskom Egis Pharmaceuticalsu, s nastavkom proizvodnje svih proizvoda iz ugovora u riječkom pogonu JGL-a.

Prošla godina, kojom je ujedno obilježeno 25. godina poslovanja kompanije, završila je s 850 miliona kuna ukupnih prihoda, dok je ostvarena neto dobit bila 91 milion kuna. Kompanija je lani lansirala 44 nova proizvoda, potpisala 12 novih partnerskih ugovora i otvorila sedam ino tržišta, Italije, Španije, Poljske, Tajlanda, Vijetnama, Singapura i Malezije. Inače, udio izvoza u ukupnim prihodima JGL-a d.d. tokom 2016. godine iznosio je 80 posto. Pritom, tržište Rusije s 37 posto udjela i dalje čini najveće tržište kompanije, dok je drugo po veličini tržište Hrvatske s 33 posto udjela u prihodima od prodaje. Uz ova dva vodeća tržišta, proizvodi riječkog JGL-a prisutni su u još 32 zemlje svijeta. U Rusiji su se u međuvremenu izdigli na 43. mjesto najvećih farmaceutskih kompanija.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci