Otkup zemlje za autoput Banja Luka – Prijedor će koštati 42 miliona KM

Otkup zemlje za autoput Banja Luka – Prijedor će koštati 42 miliona KM

Eksproprijacija zemljišta za potrebe izgradnje autoputa Banja Luka – Prijedor će koštati građane Srpske oko 42 miliona maraka, a počet će po potpisivanju koncesionog ugovora i dostavljanju potrebne tehničke dokumentacije kineskog investitora.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić potpisao je u subotu, 7. jula, u Sofiji sa kineskim partnerima Protokol o okončanju pregovaračkog postupka u vezi sa izgradnjom autoputa Banja Luka – Prijedor.

Kineska Međunarodna kooperacija za ekonomsku i tehnološku saradnju pri Šandong haj-spid grupaciji trebalo bi da gradi ovaj autoput u dužini od 42 kilomatra i ukupne vrijednosti 297 miliona eura.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS za portal CAPITAL su rekli da je protokolom definisano da dogovoreni nacrt koncesionog ugovora bude predmet daljih saglasnosti Vlade, Pravobranilaštva i Komisije za koncesije Republike Srpske i Vlade Narodne Republike Kine.

„Dogovoreni nacrt koncesionog ugovora biće u narednom periodu upućen u proceduru“, rekli su u ovom ministarstvu.

Kada je u pitanju eksproprijacija zemljišta, istakli su da je procijenjeno da će ona po kilometru iznositi oko milion maraka. To znači da će za eksproprijaciju, koja je obaveza RS, biti neophodno oko 42 miliona KM.

„Planirano je da se sa eksproprijacijom započne po potpisivanju koncesionog ugovora i dostavljanju potrebne tehničke dokumentacije od strane koncesionara. Rok određen za završetak eksproprijacije i izradu glavnog projekta iznosi dvije godine od dana potpisivanja koncesionog ugovora“, rekli su u Ministarstvu.

Dogovoreni koncesioni ugovor bi trebao da bude potpisan u septembru.

Koncesija je novi vid finansiranja izgradnje autoputeva u Srpskoj, a u ovom slučaju podrazumijeva da kineski partner obezbijedi novac i gradi autoput koji će idućih 30 godina eksploatisati.

Ulaganje Kineza treba da bude otplaćeno na osnovu naplate putarine, a Republika Srpska garantuje broj vozila koji će obezbijediti nešto više od 30 miliona eura potrebnih za otplatu godišnje.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci