Osniva se nova regionalna berza struje za centralnu i jugoistočnu Europu

Osniva se nova regionalna berza struje za centralnu i jugoistočnu Europu

Elektromreža Srbije je potpisala sa četiri kompanije Memorandum o razumijevanju koji predviđa stvaranje međuregionalne berze električne energije u regionu centralne i jugoistočne Europe.

Kako je saopštio EMS, ugovor su potpisali i predstavnici Berze električne energije za jugoistočnu Europu – SEEPEX, Europske berze električne energije – EPEX SPOT, Berze električne energije u Mađarskoj – HUPX i mađarskog operatora prenosnog sistema MAVIR.

Cilj Memoranduma je osnivanje zajedničke kompanije koja će biti značajan regionalni akter u oblasti dan unaprijed (spot) tržišta električne energije.

Sporazum predviđa spajanje HUPX i SEEPEX, preduzeća koja su operatori organizovanog dan unaprijed (spot) tržišta električne energije u Mađarskoj i Srbiji, uz zadržavanje snažne veze sa EPEX SPOT, kao vodećim nosiocem uspostavljanja jedinstvenog europskog tržišta.

EPEX SPOT, EMS i MAVIR naći će se u ulozi osnivačkih akcionara nove berze električne energije. Nova berza će koristiti usluge EPEX SPOT za obavljanje aktivnosti na dan unaprijed tržištu, kao i aktivnosti na njegovom povezivanju. Sjedište berze će biti u Budimpešti i Beogradu.

Rokovi za puštanje u rad nove berze bit će objavljeni u kasnijoj fazi realizacije projekta, a na završetak spajanja SEEPEX i HUPX utjecat će svi važeći regulatorni i zakonski uslovi. Svih pet partnera je saglasno da potpisivanje sporazuma predstavlja važan događaj kada je riječ o integraciji regiona centralnozapadne Europe sa regionom centralnoistočne Europe.

Osim toga, unapređenje saradnje operatora prenosnih sistema i berzi električne energije u regionu centralnozapadne, centralnoistočne i jugoistočne Europe, bit će i glavni pokretački faktor u predviđenoj saradnji i integraciji regiona jugoistočne Europe sa jedinstvenim europskim tržištem električne energije.

Projekat ostaje otvoren za zainteresovane partnere koji bi željeli da se pridruže ovoj inicijativi čiji je cilj unapređenje procesa integracije dan-unaprijed tržišta električne energije u centralnoj i jugoistočnoj Europi, dodaje se u saopštenju EMS-a.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci