Optimizam na Wall Streetu uoči sezone poslovnih rezultata

Optimizam na Wall Streetu uoči sezone poslovnih rezultata

Na Wall Streetu u ponedjeljak su Dow Jones i S&P 500 indeks zabilježili najveći skok u više od mjesec dana, pri čemu su najviše porasle cijene dionica banaka jer su ulagači optimistični uoči sezone objava kvartalnih poslovnih izvještaja.

Dow Jones je ojačao za 320 bodova ili 1,31 posto, na 24.776 bodova, dok je S&P 500 porastao za 0,88 posto, na 2.784 boda, a Nasdaq indeks za 0,88 posto, na 7.756 bodova.

Najviše je jučer porastao S&P indeks finansijskog sektora, za 2,3 posto, što se zahvaljuje optimizmu ulagača uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata banaka i kompanija.

Ove će sedmice rezultate, među ostalim, objaviti finansijski divovi, kao što su JPMorgan Chase, Wells Fargo i Citigroup, čime počinje ta sezona.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju bile 20,7 posto više nego u istom lanjskom periodu.

„Po svemu sudeći, predstoji nam sjajna sezona kvartalnih rezultata”, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u kompaniji BB&T Wealth Management.

Rast zarada kompanija se zahvaljuje stabilnom rastu američke i svjetske ekonomije, te poreznim promjenama u SAD-u.

A zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa dionica na tržištu, što bi podržalo daljnji rast cijena dionica. Zahvaljujući tome, zabrinutosti zbog jačanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine pale su u drugi plan.

U petak su, naime, na snagu stupile carine od 25 posto koje je Washington uveo na uvoz više od 800 kineskih proizvoda vrijednih 34 milijarde dolara, a Peking je uzvratio protumjerama istog intenziteta.

„Uoči petka zabrinutost je na tržištu bila velika, no nakon što su carine uvedene, a nije zbog toga nastupio kraj svijeta, novac se vraća na tržište”, kaže Hellwig.

Osim u finansijskom, snažno su jučer porasle cijene dionica u industrijskom, energetskom i potrošačkom sektoru, dok su se među rijetkim gubitnicima našli telekomunikacijski i komunalni sektor.

I na europskim berzama cijene dionica jučer su porasle. Londonski FTSE indeks je ojačao za 0,92 posto, na 7.687 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao za 0,38 posto, na 12.543 boda, a pariski CAC za 0,42 posto, na 5.398 bodova.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci