Opera NPS na programu obilježavanja „Memorijala Srebrenica“ u Velikoj Britaniji

Opera NPS na programu obilježavanja „Memorijala Srebrenica“ u Velikoj Britaniji

Svake godine u Velikoj Britaniji se uz najveće državne počasti obilježava „Memorijal Srebrenica“, u organizaciji Fondacije „Remembering Srebrenica“ kojom predsjedava dr. Waqar Azmi OBE, uz poruku da se tragedija Srebrenice više nikada ne ponovi.

Komemoraciji u Gildhallu bit će prisutno preko sedam stotina gostiju. U većem broju gradova Velike Britanije bit će upriličeni nacionalni događaji na kojima će o srebreničkom genocidu govoriti majke Srebrenice i politički lideri. „Osim odavanja počasti muškarcima koji su ubijeni, moramo odati priznanje na hrabrosti ženama koje su bile žrtve silovanja u Bosni i Hercegovini i podizanjem naših glasova boriti se protiv mizoginije, rasizama i svih oblika mržnje“, izjavio je Waqar Azmi.

Članovi Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, solisti Adema Pljevljak Krehić i Amir Saračević, uz pratnju Aide Mušanović-Arsić (klavir) i Elvira Solaka (gitara), uzet će učešće u glavnom i drugim pratećim programima koji će se održati u Londonu, Belfastu, Mančesteru, Glazgovu, Lutonu, Kardifu.

„Čast nam je da Narodno pozorište Sarajevo kao krovna teatarska institucija naše zemlje, predstavlja našu državu Bosnu i Hercegovinu na ovogodišnjem obilježavanju Memorijala“, poručuje direktorica Narodnog pozorišta Marijela Hašimbegović.

Direktorica Hašimbegović je, također, izrazila zahvalnost dr. Waqaru Azmiju za cjelokupan angažman i djelovanje po pitanju humane inicijative koju sprovodi sa svojih hiljadu aktivista organizacije „Sjećanje na Srebrenicu“.

L.Đ

O autoru

Srodni članci