OPEC-ovi signali o mogućem dužem periodu ograničenog snabdijevanja podržali cijene nafte

OPEC-ovi signali o mogućem dužem periodu ograničenog snabdijevanja podržali cijene nafte

Cijene nafte su se zadržale u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 56 dolara, podržane signalima iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i drugih proizvođača da bi mogli poduzeti dodatne mjere kako bi dugoročno smanjili višak u snabdijevanju.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,62 dolara. Na kraju prošle sedmice je zaključila trgovanje u minusu 1,38 dolara.

Američka tržišta su danas zatvorena zbog praznika, a u elektronskoj trgovini nije bilo značajnijih promjena u cijeni te se barelom trgovalo po 49,53 dolara. U petak je zaključila trgovinu u minusu 1,50 dolara.

Na kraju prošle sedmice cijene su prigušila obnovljena strahovanja od prekomjernog snabdijevanja nakon što su proizvođači počeli osiguravati buduće aktivnosti bušenja od nepovoljnih cijena, čime po tumačenju analitičara Bank of America “mogu ograničiti osjetljivost proizvodnje na cijene na fizičkom tržištu i nastaviti povećavati proizvodnju u 2018. godini”.

Od kraja augusta osigurano je oko 115 miliona barela nakon neuobičajeno niske nivoe aktivnosti osiguranja u prvoj polovini godine.

Danas su tržišta podržali signali iz OPEC-a da bi mogli poduzeti dodatne mjere kako bi smanjili prekomjerno snabdijevanje. Tako je glavni sekretar OPEC-a Mohamad Barkindo u nedjelju izjavio da su u toku konsultacije o mogućem produljenju sporazuma o smanjenom snabdijevanju i nakon marta iduće godine.

Dodao je i da očekuju da će se još više država izvoznica priključiti dogovoru, možda već na sastanku krajem novembra.

Također, napomenuo je da će članice OPEC-a i drugi proizvođači možda morati poduzeti “izvanredne mjere” kako bi osigurali dugoročnu ravnotežu na tržištu.

“Cijene nafte teško pronalaze smjer. Ulagači često mijenjaju mišljenje pod utjecajem mješovitih naznaka”, zaključuje Hans van Cleef iz ABN Amroa. “Veliki su izgledi da u sedmicama do sastanka OPEC-a neće biti značajnijih promjena u cijenama”, dodaje.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u petak iznosila 54,47 dolara, te ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci