OPEC-ove poruke učvrstile cijene nafte blizu 57 dolara

OPEC-ove poruke učvrstile cijene nafte blizu 57 dolara

Cijene nafte su se učvrstile u srijedu na međunarodnim tržištima na korak od 57 dolara nakon ocjene Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da se ponuda na tržištu postepeno približava potražnji nakon višegodišnjeg viška u snabdijevanju.

Na londonskom tržištu cijena barela je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,80 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 39 centi višoj cijeni, od 51,31 dolar.

Poruke OPEC-a podržavaju tržišta ovih dana, a danas je pažnju privukla ocjena kartela da bi potražnja za njegovom naftom iduće godine trebala biti veća nego što su dosada očekivali. Konstatiraju, također, da se zahvaljujući njihovom sporazumu s konkurentskim proizvođačima višak u snabdijevanju nakon više od tri godine postupno raščišćava.

“OPEC i ključni proizvođači koji nisu u sastavu OPEC-a nastavljaju uspješno isušivati višak barela na tržištu”, poručuju iz grupe. Kartel je zajedno sa grupom neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, dogovorio smanjenje proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno do kraja marta iduće godine kako bi se smanjio višak u snabdijevanju i zalihe svele na petogodišnji prosjek.

Saudijska Arabija je smanjila isporuku sirove nafte najvećim kupcima u Aziji, kazali su izvori za Reuters, što je znak da poštuju preuzetu obavezu o smanjenju proizvodnje.

Dodatno je cijene podržala procjena Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) prema kojoj bi svjetska ekonomija ove godine trebala porasti za 3,6, a iduće za 3,7 posto, budući da ekonomski rast znači i veću potražnju za energijom.

Dugoročni izgledi su manje optimistični, što je danas zakočilo naftna tržišta. Tako u Barclaysu očekuju da će snabdijevanje iduće godine ponovo početi rasti, a Stephen Brennock iz PVM-a skreće pažnju na ocjenu MMF-a da je ekonomski oporavak jako krhak.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u utorak iznosila 54,23 dolara, te je porasla za 53 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci