One Stop Shop: Širi se projekat koji skraćuje zadržavanje kamiona na granicama

One Stop Shop: Širi se projekat koji skraćuje zadržavanje kamiona na granicama

Nakon što je prošle sedmice Makedonija uspostavila zajedničko upravljanje granicom One Stop Shop sa Srbijom, na graničnom prelazu Preševo, isti takav projekat ova zemlja će realizovati sa Albanijom.

Kako prenose makedonski mediji, makedonska vlada je najavila da će sa albanskim vlastima uspostaviti One Stop Shop na graničnom prelazu Kafasan – Kaftane.

Nadležna ministarstva dvije zemlje, prema najavama, uskoro bi trebala da počnu pregovore o zaključivanju sporazuma o zajedničkom upravljanju granicom.

Prošle sedmice je obznanjeno zajedničko upravljanje granicom One Stop Shop Makedonije i Srbije na prelazu Tabanovci – Preševo, čime se otvaraju mogućnosti za povećanje ekonomske saradnje i trgovine pružanjem bržeg protoka ljudi, kapitala i robe između zemalja.

Projekat je dio zajedničke ekonomske agende zemalja zapadnog Balkana, a podršku u realizaciji je pružila Svjetska banka.

Podaci Svjetske banke kažu da Balkansko poluostrvo gubi milijardu dolara godišnje zbog čekanja na graničnim prelazima. Transport, a naročito kamioni, troše 80 posto svog vremena na granicama, a samo 20% na autoputevima.

Zajedničkim upravljanjem zadržavanje na granici bit će skraćeno, protok robe će biti značajno ubrzan, a poduzetnicima će se omogućiti značajne uštede.

O autoru

Srodni članci