Održana sjednica Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH

Održana sjednica Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH

Komisija za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je na sjednici dala pozitivno mišljenje i predložila Domu davanje saglasnosti za ratificiranje nekoliko ugovora i sporazuma o grantovima.

Pozitivno mišljenje je dobio Ugovor o grantu (Projekat centralnog grijanja Prijedor) između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i Toplana a.d. Prijedor i Europske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant iz SIDA-EBRD Fonda za ekološke i klimatske programe.

Također su pozitivno mišljenje dobile i izmjene Sporazuma o grantu u okviru nacionalnog programa IPA 2010 za BiH – Dio I. – Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj, sklopljen između Bosne i Hercegovine i Europske investicione banke 6. novembra 2012. u Luksemburgu i 20. novembra 2012. u Sarajevu.

Saglasnost Komisije za vanjske poslove dobio je i Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Savezne Republike Njemačke o finansijskoj saradnji u 2012. godini, te Sporazum o izmjenama Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Republike Albanije o uzajamnim putovanjima državljana.

Za sljedeću sjednicu Komisije odgođeno je izjašnjavanje po Aneksu IV. Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške o finansiranju projekta u korist pravosuđa i/ili sudova i tužilaštava u BiH, saopštio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Komisija je primila k znanju i nekoliko izvještaja, kao što je Izvještaj s 13. konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Jadransko-jonske inicijative, održane u Neumu, 22. i 23. aprila 2015. godine.

Fena/V.P.

O autoru

Srodni članci