Odlični rezultati uvoza i izvoza poljoprivrednih proizvoda za 2017. godinu

Odlični rezultati uvoza i izvoza poljoprivrednih proizvoda za 2017. godinu

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i USAID/Sweden Projekat razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II) održali su konferenciju za novinare na kojoj je predstavljena analiza uvoza i izvoza poljoprivrednih proizvoda za 2017. godinu za sektor ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda.

Na konferenciji su predstavljene promjene u trendovima za ključne kategorije proizvoda ili ključna tržišta. Posebno raduje činjenica da je nastavljen trend odličnih rezultata koji se odlikuju ostvarenim iznosom od 36 miliona KM izvoza u 2017.

Ukupan izvoz ovog bh. sektora porastao je 11 posto u odnosu na 2016. dok je uvoz u 2017. iznosio 11 miliona KM i manji je za četiri posto u odnosu na prethodnu godinu.

U strukturi izvoza dominiraju gljive koje nose gotovo polovinu ukupnog izvoza, a značajan rast u odnosu na prethodnu godinu nastavlja da bilježi kategorija eteričnih ulja. Izvoz gljiva dostigao je vrijednost od 17 miliona KM, dok izvoz eteričnih ulja iznosi 10 miliona KM.

Tržište EU ostaje ključno za ove proizvode što govori o njihovoj konkurentnosti, uz najveći izvoz zabilježen u Italiju, Njemačku i Francusku, a robe su plasirane u preko 40 zemalja širom svijeta.

Nakon konferencije za medije održana je i sjednica Grupacije proizvođača, prerađivača i sakupljača ljekovitog bilja i šumskih plodova VTK/STK BiH na kojoj su dogovorene aktivnosti za 2018. godinu.

Izvoz je realizovan na 41 tržište širom svijeta, uz dominaciju EU tržišta (80%). Ovaj mali sektor fascinira izvozom i u SAD, Kanadu, Čile, Australiju, Kinu, Hong Kong, UAE, Kuvajt.

Sektorom dominiraju gljive (17 miliona KM, 48% izvoza), koje izvozimo suhe, svježe i smrznute. Glavna tržišta za gljive su zemlje zapadne Europe (Italija, Švicarska, Slovenija).

Izvoz eteričnih ulja nastavlja da raste i dostigao je gotovo 10 miliona KM. Prema analizama USAID/Sweden FARMA II projekta određene količine ulja iz 2017. godine zbog pada cijena još uvijek traže kupce.

Komplet analizu možete pogledati OVDJE.

 

 

L.Đ

 

O autoru

Srodni članci