Od MMF aranžmana ništa do 2019?

Od MMF aranžmana ništa do 2019?

Produženi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) najvjerovatnije je mrtav, a eventualno oživljavanje ne treba očekivati prije 2019. godine.

Nezavisne novine prenose da u proteklih šest mjeseci nije ostvaren nikakav napredak ni kad su u pitanju akcize, koji su najvažniji uslov za aktiviranje druge tranše aranžmana, ali ni kad su u pitanju ostali uslovi.

Ministar ekonomskih odnosa i vanjske trgovine BiH Mirko Šarović skeptičan je da postoji bilo kakva mogućnost da akcize budu usvojene prije izbora, što ide u prilog i ocjenama našeg izvora da od MMF-a nema ništa do perioda formiranja vlasti nakon izbora 2018. godine.

“Akcize nikad nisu bile dalje. Neko vrijeme za konsenzus po ovom pitanju je davno prošlo. Mislim da će na svakoj sjednici kako se približavamo izborima biti sve teže naći neku parlamentarnu većinu koja bi stala iza toga. Možda samo ako bi se uspostavio neki veliki politički konsenzus i pozicije i opozicije i okupljanja oko ovog pitanja, onda bi to moglo rezultirati nekim uspjehom, ali nisam veliki optimista”, rekao je Šarović za “Nezavisne”.

Kako je rečeno, u slučaju da su akcize odblokirane, izvjesno bi bilo očekivati blokadu prodaje telekom operatera u FBiH i zbog dokumentacije koju mnogi političari ne žele da izađe na vidjelo, ali i zbog gubitka važnih poluga partijske moći.

Osim toga, problemi u FBiH su toliko ozbiljni da se ni na tom planu ne može očekivati bilo kakav napredak ili približavanje suprotstavljenih stavova.

FBiH je u nešto boljoj finansijskoj situaciji pa im se ne žuri toliko. U RS je drugačije stanje i prvi problemi mogu se očekivati još pri usvajanju budžeta za 2018. godinu.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci