Od danas legalan rad na pijacama: trgovci strahuju za radna mjesta

Od danas legalan rad na pijacama: trgovci strahuju za radna mjesta

Od danas trgovci na pijacama u Federaciji BiH neće moći raditi ukoliko nemaju registrovanu djelatnost kao obrt, poljoprivrednika proizvođača, trgovinsku radnju ili trgovca pojedinca, izvještava N1.

Cilj je smanjiti sivu ekonomiju, tvrde u resornom ministarstvu, ali trgovci se plaše novih nameta i strahuju za svoju egzistenciju.

Edina Fejzagić 25 godina radi na pijaci Markale. Još nije sigurna koliki će iznos mjesečno izdvajati zbog novih nameta i ne zna kako će ona i suprug preživljavati. Ipak, registrovat će se kao trgovac pojedinac, jer će u suprotnom izgubiti radno mjesto.

“To nam je jako teško palo iz razloga što je slaba prodaja, a i godine su pritisle pa se više ne može raditi. Takođe, uslovi rada su teški, ipak napolju na minusu je jako teško raditi”, ističe Fejzagić.

U sarajevskom preduzeću Tržnice-pijace planiraju u 2018. godini stvoriti bolje uslove za rad korisnika. S određenim ulaganjima, kažu, već se krenuli, a na pijaci Markale od sljedećeg mjeseca trgovci bi trebali dobiti nove tezge sa magacinskim prostorom.

“U budućem periodu imat će zakup magacinskog prostora po nešto povoljnijim uvjetima kako bi amortizovali udare koje imaju kada je u pitanju njihovo izdvajanje za penziono i zdravstveno osiguranje”, kaže Jasmin Terović.

Na mjesečnom nivou će izdvajati blizu 500 KM, kaže direktor sarajevskih tržnica – 160 KM za PIO i 70 KM za porez na dohodak, čemu se dodaje i zakup mjesta na pijaci.

U Federalnom ministarstvu trgovine vjeruju da će nova pravila uvesti više reda među trgovcima na tezgama i legalizirati njihov rad. Ističu kako nema osnova za povećanje cijena proizvoda.

“Ovi nelegalni trgovci su bili nelojalna konkurencija uredno registrovanim trgovcima koji su plaćali sve obaveze prema državi, a cijene njihovih proizvoda na pijaci su bile jednake ili jako slične cijenama ovih takozvanih nakupaca”, objašnjava Amra Vučijak.

Primjena Zakona neće se odnositi na poljoprivredne proizvođače, jer oni rade prema zakonu o poljoprivredi i moći će prodavati vlastite proizvode kao i do sada, na osnovu službe za poljoprivredu i finansije.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci