Od 2008. se ne vrši mjerenje ‘potrošačke korpe’

Od 2008. se ne vrši mjerenje ‘potrošačke korpe’

Federalni zavod za statistiku od 2008. godine ne izračunava i ne objavljuje indikator „potrošačka korpa”, saopšteno je danas iz Zavoda, u vezi s medijskim izvještavanjima u kojima se tvrdi da Federalni zavod za statistiku vrši mjerenje „potrošačke korpe” i da o njoj objavljuje zvanične podatke.

U saopštnju se pojašnjava da je „potrošačka korpa“ koja se objavljivala do 2008. godine sadržavala najvažnije životne namirnice iz kategorije ishrane i pića, te je po sadržaju i količinama predstavljala minimum potreba četveročlanog domaćinstva u segmentu ishrane.

Dodaje se da se ovaj indikator obračunavao na osnovu metodologije koja je razvijena od bivšeg Saveznog zavoda za statistiku iz perioda SFRJ. Ističe se da u Europskoj uniji ne postoji standard za izračunavanje minimalne potrošačke korpe niti je proizvodnja ovog podatka obavezujuća u procesu pridruživanja EU, tako da se o njenoj usklađenosti s EU standardima ne može govoriti.

“Indeks potrošačkih cijena se obračunava u svrhu praćenja promjene kretanja cijena proizvoda i usluga koje domaćinstva kupuju radi lične potrošnje, a ne u svrhu definisanja iznosa potrošačke korpe”, navodi se u saopštenju.

Pojašnjava se da se na osnovu podataka prikupljenih Anketom o potrošnji domaćinstava izračunavaju prosječni mjesečni izdaci domaćinstava koji se po definiciji i metodološkom pristupu ne mogu izjednačiti s potrošačkom korpom koja je ranije objavljivana.

“Iznos od 1.508,04 KM, koji se pominje u medijima se odnosi na prosječne mjesečne izdatke domaćinstva s prosječnim brojem članova u Federaciji BiH, a ne na iznos ‘potrošačke korpe’. Za razliku od ‘potrošačke korpe’ koja se ranije objavljivala, prosječni mjesečni izdaci domaćinstva se ne odnose na minimalne potrebe nego na prosječnu potrošnju domaćinstava koja pored izdataka za hranu i piće obuhvata i izdatke : alkoholna pića i duhan; odjeća i obuća; stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti; namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće; zdravstvo; prijevoz; komunikacije; obrazovanje; rekreacija i kultura; restorani i hoteli i ostala dobra i usluge”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da, s obzirom na navedeno, prosječna potrošnja domaćinstava nikako se ne može poistovjetiti s “potrošačkom korpom”.

“U statističkom biltenu broj 255/2017 „Cijene 2016” nigdje se ne pominje termin „potrošačka korpa”. Proizvodi i usluge koji su predmet prikupljanja cijena radi izračuna indeksa potrošačkih cijena ne predstavljaju potrošačku korpu niti proizvode i usluge koje troši svako domaćinstvo na području Federacije BiH, već su u pitanju proizvodi i usluge koji su najreprezentativniji u ukupnoj potrošnji domaćinstava Federacije BiH”, saopšteno je iz Federalnog zavoda za statistiku.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci