Očuvanje Tašlihana od važnosti za Baščaršiju, Sarajevo i BiH

Očuvanje Tašlihana od važnosti za Baščaršiju, Sarajevo i BiH

Nacionalni komitet (NK) ICOMOS u Bosni i Hercegovini, povodom informacija o planiranim građevinskim zahvatima na lokalitetu Tašlihana u Sarajevu, smatra da najavljivanje projekata, bez njihove prethodne prezentacije i kredibilne argumentacije te uz odsustvo konsultacija s nadležnim stručnim institucijama i javnošću predstavlja uznemiravajuću praksu kojom se, kako ističe, ugrožavaju vrijednosti ambijenta u cilju realizacije intervencija u prostoru čiji konačni efekat može biti poguban za baštinu.

Članovi NK ICOMOS-a u BiH ukazuju da je Tašlihan značajan kulturno-historijski objekat čiji su skromni arheološki ostaci devastirani prilikom izgradnjom podzemne garaže u toku projekta rekonstrukcije hotela Europa.

“Tadašnje uklanjanje dijelova temelja Tašlihana i njihovo ponovno “slaganje” na armirano-betonsku ploču podzemne garaže može se okarakterizirati kao stručno neprimjereni postupak tretmana nasljeđa koji je nepopravljivo izmijenio atribute lokaliteta”, navodi se u saopštenju iz Komiteta.

Skreću pažnju da su ovako sprovedene aktivnosti označile početak uništavanja Tašlihana te naglašavaju da se trenutno planirane intervencije na lokalitetu ne smiju legitimizirati pozivanjem na ranije odobrene i sprovedene degradacije.

Članovi NK ICOMOS-a ističu da je izgradnja novih arhitektonskih struktura na lokalitetu starog Tašlihana neopravdana i apsolutno neprihvatljiva.

Smatraju da bi ona umanjila vrijednost arheoloških ostataka i onemogućila sagledavanje arhitektonskih i prostornih vrijednosti otomanske arhitekture, koja tome prostoru daje posebanu vrijednost, ugođaj i kvalitet.

“Komplementarnost arheološkog lokaliteta pod otvorenim nebom i arhitektonskih struktura koje se aktivno koriste jeste značajka ambijenta koju građani nose u pamćenju a koju sve brojniji posjetioci grada otkrivaju reagujući s divljenjem”, navodi se u saopštenju.

Komitet podsjeća da je uloga institucija države da “strateški i smišljeno štiti interese od javnog značaja a ne da bude medijator u poslovanju pojedinačnih investitora“.

Članovi Komiteta, stoji dalje u saopštenju, dodatno su ohrabreni podrškom brojnih građana koji su, tragajući za etički utemeljenim profesionalnim stavom, kontaktirali Komitet direktno propitujući mehanizme odgovornosti i mogućnosti zaštite nacionalnih spomenika.

NK ICOMOS u BiH naglašava da je očuvanje prostornog identita i memorije mjesta Tašlihana pitanje od dugoročne važnosti za Baščaršiju, Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Udruženje Nacionalni komitet ICOMOS u Bosni i Hercegovini je punopravni član Međunarodnog savjeta za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS International Council on Monuments and Sites) i dio globalne mreže komiteta čiji je cilj unapređenje očuvanja kulturnog nasljeđa u njihovim materijalnim i nematerijalnim aspektima i njihovoj punoj različitosti i autentičnosti.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci