Očuvanje nematerijalne baštine u rukama lokalnih ljudi

Očuvanje nematerijalne baštine u rukama lokalnih ljudi

Bosna i Hercegovina je u mnogočemu posebna i kao takva već i globalno prepoznata. Ima svoje mjesto u ukupnom europskom kulturnom identitetu i ono treba što bolje osvijestiti kao prvo lokalnim ljudima, a onda europskim građanima i naposljetku globalno.

Ali valja početi od lokalnih ljudi, istakla je stručnjakinja u području interpretacije baštine, kulturnog turizma i menadžmenta Dragana Lucija Ratković-Aydemir. Vlasnica je savjetovanja za upravljanje u kulturi i turizmu Muze d.o.o. Zagreb. Iza sebe imaju +40 uspješno osmišljenih destinacija i atrakcija za koje su višestruko nagrađeni projekti uvršteni na UNESCO listu.

Prije dvije godine projekat Ekomuzej batana iz Rovinja uvršten je na UNESCO listu najboljih praksi očuvanja nematerijalne baštine. „Projekti na kojima radimo, imaju šansu uspjeti samo ako su s njima identitetski duboko povezani lokalni ljudi. Mi kao struka usmjeravamo, upravljamo i kreativno interpretiramo taj identitet, ali ga mi ne možemo živjeti. Očuvanje identiteta uvijek je u rukama ljudi iz lokalnih zajednica. Ako postoji snažan motiv očuvanja vlastita identiteta, dobar spoj između ljudi, politike i struke, uspjeh je zagarantiran“, dodala je Ratković-Aydemir.

Najvažniji faktori u koncipiranju dobre kulturne priče u turizmu su prije svega autentičnost, povezanost s lokalnim ljudima, stručnost i kreativnost u idejnom oblikovanju, projektiranju i svim fazama realizacije, politička podrška, stručan i proaktivan menadžment, marketing i PR. “I sve navedeno je podjednako važno, bez ijednog se ne može”, dodala je na kraju Ratković-Aydemir.

Konferencija »Razvoj destinacijskog turizma uspostavom niskotarifnih avioletova« na kojoj će Ratković-Aydemir održati ključno uvodno izlaganje održat će se u srijedu 11. 04. 2018. u Mostaru u organizaciji Apriori BH – Agencije za profesionalno usavršavanje i Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona. Koordinator konferencije je Fortuna Tours d.o.o, jedna od vodećih turističkih agencija u BiH za incoming turizam.

Kompletan intervju s mnoštvom zanimljivih informacija s terena možete pročitati na:  https://www.apriori.ba/aprioriturizam.

 

L.Đ

O autoru

Srodni članci