Očekuje se najbrži rast hrvatske ekonomije od 2008.

Očekuje se najbrži rast hrvatske ekonomije od 2008.

Hrvatski Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u petak prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju, a očekuje se da je, zahvaljujući jačanju potrošnje i izvoza, porastao više od 2 posto, najbrže od drugog kvartala predrecesijske 2008. godine.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je ekonomija u trećem kvartalu porasla za 2,2 posto u odnosu na isti period prošle godine. Pritom se njihove procjene rasta kreću u rasponu od 1,6 do 3 posto.

Pokažu li se procjene točne, bilo bi to već četvrto tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je ekonomija ojačala za 1,2 posto na godišnjoj razini.

Bio bi to i najveći rast ekonomije od drugog tromjesečja predrecesijske 2008. godine, kada je BDP skočio za 2,9 posto na godišnjem nivou.

Porezne promjene i turizam potakli potrošnju

Makroekonomisti navode u anketi za Hinu da se rast ekonomije, među ostalim, zahvaljuje jačanju lične potrošnje, najveće sastavnice BDP-a.

Na to ukazuje rast prometa u trgovini na malo u trećem tromjesečju, prema kalendarski prilagođenim podacima, za otprilike 2,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

“Snažna turistička sezona, niže cijene naftnih derivata i porezno rasterećenje dohotka poboljšali su raspoloživi dohodak stanovništva, što implicira rast osobne potrošnje od oko 1 posto godišnje”, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

U septembru je promet u maloprodaji, prema podacima DZS-a, porastao 14. mjesec zaredom, što nije zabilježeno još od 2007.

Pozitivno na ekonomiju utječe i rast izvoza. Prema podacima DZS-a, Hrvatska je u prvih devet mjeseci izvezla robu u vrijednosti  od 64 milijarde kuna, što je 10,5 posto više nego u istom periodu prošle godine.

To se ponajviše zahvaljuje rastu ekonomije Europske unije, najvećeg hrvatskog vanjskotrgovinskog partnera. Uvoz je istovremeno porastao 5,5 posto, dosegnuvši 104 milijarde kuna.

“Važan faktor rasta ostaje kretanje inozemne potražnje, pri čemu je nastavljen značajan rast robnog izvoza, a ostvareni su i dobri turistički rezultati”, navodi se u anketi Hine.

Očekuje se nastavak rasta investicija

Pozitivno bi na BDP trebalo utjecati i jačanje industrijske proizvodnje, koja neprestano raste već osam mjeseci zaredom.

“Dominantan doprinos rastu očekujemo od strane turizma i pozitivnih kretanja u robnoj razmjeni, ali i ubrzavanja pozitivnog trenda u industriji”, navodi se u anketi Hine.

Od jula do septembra industrijska je proizvodnja porasla oko 4 posto u odnosu na isti period prošle godine. Samo je u septembru skočila za 5,4 posto, što je njezin najveći skok na godišnjem nivou od aprila 2008.

Većina makroekonomista očekuje i nastavak rasta bruto investicija u fiksni kapital, koje su u drugom tromjesečju porasle za 0,8 posto na godišnjem nivou, po prvi put od trećeg kvartala 2013. godine.

“Očekujemo potvrdu trenda stabilizacije investicijske aktivnosti”, navodi jedan od makroekonomista.

Pozitivan doprinos BDP-u očekuje se i od državne potrošnje, koja je u drugom kvartalu porasla za 0,4 posto na godišnjem nivou.

“Osim pozitivnog doprinosa osobne potrošnje,, očekujemo i zadržavanje pozitivnog doprinosa državne potrošnje”, navodi se u anketi za Hinu.

Povećane procjene rasta BDP-a u 2015.

Zahvaljujući pozitivnim kretanjima u prvih devet mjeseci ove godine, svi makroekonomisti povećali su procjene rasta ekonomije u cijeloj 2015.

U najnovijoj anketi Hine osam makroekonomista procjenjuje u prosjeku da će ove godine BDP porasti oko 1 posto, dok su prije tri mjeseca očekivali rast od 0,5 posto.

Pritom se njihove procjene rasta kreću u rasponu od 1 do 1,2 posto.

Po svemu sudeći, 2015. će biti prva godina rasta hrvatske ekonomije nakon šest godina recesije.

Fena/J.K.

O autoru

Srodni članci