Očekivanja snažnije potražnje podigla cijene nafte iznad 54 dolara

Očekivanja snažnije potražnje podigla cijene nafte iznad 54 dolara

Cijene nafte skočile su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 54 dolara, potaknute očekivanjima snažnije potražnje za sirovom naftom u kontekstu postupnog otvaranja rafinerija u SAD-u nakon uragana Harvey.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla za 82 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 54,20 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 55 centi višoj cijeni, od 49,21 dolar.

“Cijene nastavljaju zamah iz proteklih nekoliko dana povezan s otvaranjem niza američkih rafinerija, koje su bile zatvorene zbog (uragana) Harveya”, tumači Harry Tchilinguirian iz francuske banke BNP Paribas.

“Strahovalo se od velikog pada potražnje za sirovom naftom ali obnova rada rafinerija odnosno odgovarajuća najava… pokazuje da je infrastruktura uglavnom očuvana”, pojašnjava Tchilinguirian.

Rafinerije, cjevovodi i luke zatvorene su prije 10 dana zbog približavanja uragana Harvey. U utorak su zatvoreni bili rafinerijski kapaciteti od ukupno 3,8 miliona barela dnevno, u odnosu na 4,2 miliona barela dnevno blokirano u jeku oluje.

Sedmični izvještaji Američkog instituta za naftu (API) i vlade u Washingtonu pružit će jasniju sliku o utjecaju uragana Harvey na zalihe benzina u SAD-u. API će objaviti izvještaj o zalihama tokom dana a vlada sutra.

Analitičari ipak upozoravaju da će kompletna slika dobiti jasne obrise tek za nekoliko sedmica.

Pažnja se sada okreće novom uraganu velike snage koji je na putu prema Karibima i Floridi. Irma je već potpirila bojazni od opetovanog zatvaranja rafinerija i nestašice goriva.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila da je cijena referentne košarice barela njezine nafte u utorak iznosila 50,82 dolara, što znači da je bila 62 centa viša nego prethodnog dana trgovanja.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci