Očekivanja pada američkih zaliha podigla cijene nafte

Očekivanja pada američkih zaliha podigla cijene nafte

Cijene nafte su porasle u srijedu na međunarodnim tržištima, ‘odlijepivši’ se od nivoa od 52 dolara, budući da trgovci očekuju da će službeni podaci iz SAD-a pokazati pad zaliha sirove nafte šestu sedmicu zaredom.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla za 34 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 52,48 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 30 centi višoj cijeni, od 49,47 dolara.

Američki institut za naftu (API) izvijestio je u utorak da su zalihe sirove nafte u SAD-u smanjene u prošloj sedmici za 7,8 miliona barela, više nego što se očekivalo, dok su zalihe benzina neočekivano porasle. Pažnja se sada okreće službenim podacima koje će vlada u Washingtonu objaviti tokom dana. Očekuje se da će službeni izvještaji pokazati pad zaliha sirove nafte za 2,7 miliona barela, dok bi zalihe benzina trebale iskazati smanjenje za 1,5 miliona barela.

“Također će vjerovatno pokazati znatnije smanjenje zaliha uslijed manjeg uvoza”, nagađa Carsten Fritsch iz Commerzbanka. “Čini se da su cijene dosegle maksimum i teško nastavljaju uzlazni trend čak i pod utjecajem pozitivnih vijesti”, dodao je.

Nastavljeni pad američkih zaliha sirove nafte potpirio bi nadu da strategija Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), usmjerena na neutralizaciju trogodišnjeg prekomjernog snabdijevanja, počinje donositi željene rezultate.

OPEC je sa grupom neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, dogovorio smanjenje proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno do kraja marta iduće godine kako bi se svjetske zalihe spustile na petogodišnji prosjek i time podržale cijene. Njihova nastojanja je ometao rast američke proizvodnje i obnova izvoza iz Libije i Nigerije koje su zbog sukoba oslobođene obaveze sudjelovanja u sporazumu.

Dužnosnici OPEC-a su se sastali u ponedjeljak i utorak u Abu Dhabiju kako bi raspravljali o podizanju nivoa usklađenosti sa ciljevima zacrtanim u sporazumu. Ta je nivo u prosjeku visok uprkos relativno mlakoj saradnji između Iraka i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U saopštenju nakon sastanka OPEC je objavio da će doneseni zaključci pomoći višem nivou usklađenosti sa sporazumom, ne navodeći detalje pa su pojedini analitičari i dalje sumnjičavi.

“Izjava na internetskoj stranici OPEC-a nakon sastanka na Abu Dhabiju bila je puka forma, bez sadržaja”, ocijenili su u bečkom JBC Energyju.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u utorak iznosila 50,49 dolara, što znači da je porasla 45 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci