Novinarska akademija 2015 – Ole Hammer predstavio ekonomske prioritete BiH

Novinarska akademija 2015 – Ole Hammer predstavio ekonomske prioritete BiH

Analizom medijskih sadržaja i različitih aspekata izvještavanja o manjinskim i ranjivim grupama, danas je u Fojnici nastavljen Modul II Novinarske akademije 2015, koja se održava u organizaciji Udruženja BH novinari i uz podršku Vijeća Evrope i Vlade Kraljevine Norveške.

U sklopu programa četvrtog dana edukacije njene sudionike – novinare i urednike bh. medija pozdravio je politički savjetnik u Uredu specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Ole Hammer, predstavljajući Sporazum za rast i zapošljavanje, koji uz jačanje vladavine prava i reformu javne uprave čini okosnicu nove reformske agende te korespondira s novim pristupom EU-a, temeljenim na britansko-njemačkoj inicijativi.

Istakao je da je fokus s političkih prebačen na ekonomska pitanja i prioritete orijentirane ka jačanju elemenata tržišne ekonomije u BiH, uključujući segment zapošljavanja i privrednog rasta, te stvaranje bolje poslovne klime za potencijalne investitore.

Hammer je izrazio očekivanje da će nadležne vlasti, odnosno ključni akteri u BiH pokazati spremnost za prihvatanje spomenutog sporazuma i mjera koje on podrazumjeva, te se maksimalno angažirati na provedbi obaveza u skladu s novom reformskom agendom.

Sudionici ljetne škole za novinare i urednike prethodno su razmatrali medijske standarde izvještavanja o LGBT osobama, te modalitete pisanja o pravima manjina putem razgovora (intervjua) kao posebnog novinarskog žanra.

O ovim temama govorili su predavači Akademije – slobodna novinarka Kristina Ljevak i Aleksandar Stanković, novinar Hrvatske radio-televizije (HRT).

Istakli su važnost pridržavanja novinarskih etičkih standarda i kodeksa pri izvještavanju o temama koje se tiču prava i društvene pozicije osoba koje pripadaju manjinskim populacijama, odnosno ranjivim grupama.

Tokom debate o ovim pitanjima ocijenjeno je da je zastupljenost tema, posvećenih marginaliziranim grupama u bh. medijima minorna, odnosno simbolična u odnosu na stvarne potrebe kada se radi o kreiranju ambijenta u kojem će njihova prava biti prepoznata i afirmirana.

Novinarska akademija, kao vaninstitucionalni oblik edukacije novinara, urednika i studenata novinarstva, organizira se već treću godinu, a ovogodišnje njeno izdanje posvećeno je temi “Diversity reportinga: Izvještavanja o manjinskim i ranjivim grupama”.

Fena/J.K.

O autoru

Srodni članci