Novi propisi prepolovili kineske investicije u inostranstvu

Novi propisi prepolovili kineske investicije u inostranstvu

Kineska nefinansijska direktna ulaganja u inostranstvu (ODI) skoro su prepolovljena u prvoj polovini 2017. godine. To je posljedica stupanja na snagu propisa za obuzdavanje odliva kapitala, saopštilo je Ministarstvo trgovine u Pekingu.

Kineske strane direktne investicije su pale u periodu od januara do juna ove godine za 45,8 posto u odnosu na godinu ranije, na 48,19 milijardi dolara, izvještava agencija Reuters.

Ubrzani pad juana bio je razlog da Peking krajem prošle godine pojača kontrolu nad finansijskim sredstvima koja izlaze iz zemlje, i da hitno uguši očekivanja vezana za dalju oštru deprecijaciju valute i da zaštiti svoje rezerve.

Odliv kapitala je u posljednjih nekoliko mjeseci smanjen usljed strožih propisa i pauziranja oporavka dolara. Juan je ove godine ojačao za više od 2 procenta prema dolaru. “Neracionale investicije van zemlje su efikasno zauzdane”, naveli su iz Ministarstva trgovine tokom redovnog brifinga u Pekingu, naglašavajući da su investicije u nekretnine, hotele, bioskope i zabavne sadržaje u inostranstvu značajno opale.

Primjera radi, ulaganja u nekretnine u inostranstvu su pale u prvih šest meseci 2017. godine za 82,1 posto na godišnjem nivou, i čine samo 2 posto ukupnih investicija u posmatranom periodu, pokazuju podaci Ministarstva koje prenosi Reuters. Samo u junu, ukupne kineske investicije u inostranstvu su smanjene za 11,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, na 13,6 milijardi dolara.

Kina je potrošila skoro 320 milijardi dolara deviznih rezervi prošle godine, ali je juan i pored toga oslabio za 6,5 posto u odnosu na dolar, što najveći godišnji pad od 1994. godine.

Ministarstvo je, također, navelo oporavak domaće ekonomije i rastuću nestabilnost u globalnom trgovinskom okruženju kao razloge naglog pada kineskih ulaganja van zemlje. “Neke zemlje su pooštrile pristup stranog kapitala tržištu”, napomenuli su iz Ministarstva, ne imenujući konkretno nijednu zemlju.

Istovremeno, strane direktne investicije u Kinu su pale u prvih šest mjeseci za 0,1 posto na 441,54 milijarde juana (65,1 milijardi dolara) u poređenju sa prvim polugodištem prošle godine, dok su samo u junu porasle za 2,3 posto na godišnjem nivou na 100,45 milijardi juana, dodaje britanska agencija.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci