Novi problemi: bitcoinu prijeti još jedna podjela do kraja 2017.

Novi problemi: bitcoinu prijeti još jedna podjela do kraja 2017.

Sve su veće šanse da će se bitcoin u novembru ponovo podijeliti, i tako stvoriti treću verziju najveće kriptovalutne linije na svijetu, s obzirom na to da su ’rudari’ i programeri prinuđeni da nastave odvojenim putevima kako bi ispratili ovo brzorastuće tržište.

U proteklih nekoliko sedmica, grupa ’rudara’ – ljudi koji kriju složene matematičke probleme za generisanje i transakciju digitalne valute – odvojila se od standardnog bitcoina kako bi koristili novu verziju poznatu kao bitcoin cash.

Jedan od glavnih igrača na tržištu kriptovaluta bitcoin investitor Roger Ver, poznat pod nazivom “Bitcoin Isus”, prenio je dio sredstava u novi ogranak bitcoina, predvidivši novu podjelu valute do kraja 2017. godine.

“Vjerovatno će doći do još jedne podjele između bitcoin legacy i SegVit2Ks verzije bitcoina, što mi daje dodatne novčiće koje mogu prodati za bitcoin cash verziju”, rekao je Ver u intervjuu za Bloomberg, na konferenciji koju je organizovao Bitkan u Hong Kongu.

Bitcoinova popularnost je dovela do zagušenja u trgovini, a debata o tome kako riješiti problem je podijelila trgovačku zajednicu. Neki su predložili povećanje broja transakcija u svakom bloku, koje moraju da odobre ’rudari’, dok su se drugi zalagali za premještanje informacija van glavne mreže.

Jedna frakcija bitcoin zajednice predlaže nadogradnju mreže u novembru, što bi moglo dovesti do podjele, ukoliko se ne napravi konsenzus.

Kada se bitcoin prvi put podijelio početkom augusta – digitalna valuta je zabilježila pad od 6,8 posto na dvodnevnom slajdu. Međutim, vrijednost se kasnije stabilizovala, pa je bitcoin porastao na rekordnih 4,880.85 dolara, i tu vrijednost je zadržao sve do 1. septembra, kada je Kina objavila zabranu trgovanja kriptovalutama.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci