Nova u BiH: Solarna elektrana vrijedna 150 miliona KM niče u Hercegovini

Nova u BiH: Solarna elektrana vrijedna 150 miliona KM niče u Hercegovini

Naredne godine na području između Stoca i Ljubinja mogla bi biti izgrađena prva solarna elektrana u Bosni i Hercegovini, a za ovaj projekat su zainteresirani investitori iz Turske i Austrije.

Vlada Republike Srpske je donijela Odluku o dodjeli koncesije, a uskoro će biti izabrana najpovoljnija ponuda, izvještava RTRS.

Dobrobiti investicije vrijedne oko 150 miliona maraka su višestruke, ne samo za Ljubinje, već i za Hercegovinu. Priča o gradnji solarne elektrane u Ljubinju je glavna tema od kada je, početkom godine, investitor iz Turske pokrenuo inicijativu za dodjelu koncesije za gradnju elektrane. Za investiranje su zainteresirani i Austrijanci.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva su saopštili da u skladu sa odlukom, Ministarstvo priprema tendersku dokumentaciju kojom će biti definirani uvjeti za dodjelu koncesije i raspisivanje javnog poziva. Procjena je da bi javni poziv mogao biti raspisan u martu.

Interes za izgradnju solarne elektrane na području općine Ljubinje, pored kompanije “IFS Solar”, iskazala je i “Schall Gruppe” iz Austrije. Na osnovu istraživanja i elaborata o uslovima, broju sunčanih dana, izabrana je lokacija za gradnju površine oko 80 hektara, uz magistralnu cestu Ljubinje – Stolac. Dobrobiti investicije za izrazito nerazvijenu općinu kakva je Ljubinje bile bi višestruke.

“Bitno je istaknuti mogućnost koncesije na zemljište, prodaju zemljišta, a imali bi povrat od koncesije na električnu energiju; sa tom snagom i brojem sunčanih dana, 400.000 do 500.000 KM bi bio povrat općini Ljubinje na godišnjem nivou”, ističe načelnik Općine Ljubinje Darko Krunić.

Uz novac koji bi značajno poboljšao općinsku kasu i omogućio ulaganja u infrastrukturu, a Ljubinjci se nadaju i angažiranju radne snage tokom gradnje elektrane.

Raspisivanje Јavnog poziva se očekuje krajem ovog mjeseca, a pravo da se prijave imaju i drugi zainteresirani investitori, ali će prednost pri bodovanju ponuda imati turska kompanija koja je i pokrenula inicijativu.

radiosarajevo.ba/V.P.

O autoru

Srodni članci