Norveški stabilizacioni fond uložio 1,94 milijarde dolara u nekretnine – najviše u Londonu

Norveški stabilizacioni fond uložio 1,94 milijarde dolara u nekretnine – najviše u Londonu

London je preoteo New Yorku status glavnog odredišta za ulaganja norveškog državnog stabilizacionog fonda kada je riječ o neizlistanim nekretninama, pokazao je izvještaj norveškog fonda.

Fond trenutno upravlja imovinom ukupne vrijednosti 1.000 milijardi dolara, a u nekretninskom segmentu fokusiran je na ulaganja u 10 odredišta koje smatra globalnim gradovima s očekivanom rastom broja stanovnika, zapošljavanjem i trgovinom.

London, New York i Pariz su činili 22,8 posto, 21,5 posto i 19,1 posto ukupnih ulaganja norveškog fonda u neizlistane nekretnine u 2017. godini. U 2016. na prvom je mjestu bio New York, s udjelom od 19,2 posto, a slijedili su London i Pariz, s udelima od 17, odnosno 13,1 posto.

Ulaganja u neizlistane nekretnine činila su 2,6 posto ukupne imovine norveškog državnog stabilizacionog fonda krajem 2017. godine. Cilj fonda je vremenom povećati taj udio na najviše sedam posto.

Norveški fond je suvlasnik londonskog Regent Streeta i nekretnina na pariskim Jelisejskim poljima i na njujorškom trgu Hadson. Prihode iz norveške naftne i gasne proizvodnje fond ulaže u dionice, obveznice i nekretnine.

Prvo ulaganje u neizlistane nekretnine su usmjerili u Aziju, u Tokio u decembru prošle godine, a razmišljaju i o ulaganjima u Singapuru.

Fond je uložio 15 milijardi norveških kruna (1,94 milijardi dolara) u neizlistane nekretnine u 2017. godini, čime je vrijednost tog portfelja dostigla 219 milijardi kruna.

bankar.me/V.P.

O autoru

Srodni članci