Norveški državni fond ide u globalni šoping

Norveški državni fond ide u globalni šoping

U širenje dioničkog portfelja fond kreće premda su svjetska dionička tržišta u usponu već osmu godinu.

Norveški državni penzioni fond, inače najveći takav fond u svijetu s 970 milijardi dolara imovine, sprema se u globalnu kupovinu.

Fond je dobio nalog države da imovinu uloženu u dionice poveća sa 60 na 70 posto unatoč činjenici da su svjetska dionička tržišta u usponu osmu godinu zaredom. Najava globalnog šopinga je motivirana povećanjem prinosa budućim generacijama Norvežana jednom kad se iscrpe tamošnje zalihe nafte.

Rekordni prinos
“Ne gledamo da je tržište precijenjeno ili potcijenjeno, jesu li obveznice i dionice skupe ili jeftine”, rekao je Bloombergu zamjenik predsjednika uprave Trond Grande. Pri tome će, dodaje, kratkoročni izgledi o rastućim rizicima igrati malu ulogu.

Odluka o ulaganju u dionice je donesena na “strateškom nivou”, odnosno na dugoročnim očekivanim povratima zbog kojih bi fond bio spreman preuzeti rizike. Norveški penzioni fond je udvostručio vrijednost u posljednjih pet godina i kontinuirano povećava rizičnost portfelja. Prinos u drugom kvartalu je iznosio rekordnih 202 milijarde kruna, odnosno 26 milijardi dolara, nakon 499 milijardi kuna u prva tri mjeseca ove godine. Prema internetskoj stranici, u portfelju fonda se nalazi 1,3 posto svih globalnih kompanija u 77 zemalja, a ulagačka strategija se svodi na praćenje indeksa, uz ponešto aktivnog upravljanja portfeljem, od osnivanja 4 posto.

Jeftina nafta problem
Fond se sve više širi na tržišta u nastajanju, a dozvola za veći ulazak u dionice je tražena nakon što je država prošle godine po prvi put počela povlačiti dio novca zbog pada cijena nafte. Postojeća struktura portfelja je podijeljena na dionice koje čine 65,1 posto imovine, 32,4 posto na obveznice, a 2,5 posto je uloženo u nekretnine. Novi mandat traži da 70 posto bude uloženo u dionice, 30 posto u obveznice, a sedam posto u nekretnine koje će ubuduće biti odvojene od glavnog portfelja.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci