Norveška planira smanjiti porezne olakšice za električne automobile

Norveška planira smanjiti porezne olakšice za električne automobile

Norveška planira smanjiti izdašne porezne olakšice za proizvođače električnih automobila zahvaljujući kojima se okitila titulom zemlje s najvećim brojem električnih automobila u svijetu, pokazuje vladin prijedlog budžeta za iduću godinu.

Prema tom dokumentu ubuduće i vlasnici velikih električnih automobila težine veće od dvije tone bi morali plaćati registracijsku naknadu, a izmijenile bi se i odredbe o popustima pri oporezivanju službenih automobila.

Noveški mediji su nazvali prijedloge “porezom na Teslu” jer bi trebali zauzdati prodaju luksuznih modela električnih automobila poput Teslinog sportskog terenca Model X. Cijena tog automobila mogla bi po njihovim procjenama porasti za 70 hiljada norveških kruna (8.850 dolara).

“Električni automobili i dalje će biti u znatnoj prednosti u poređenju s autombilima koji koriste fosilna goriva”, ističe se u vladinom prijedlogu.

Ministar zaštite okoliša Vidar Helgesen napominje da električni automobili ‘troše’ norveške ceste kao i oni s pogonom na fosilna goriva. Podsjeća i da su subvencije za električne automobile u Norveškoj uvedene kako bi se potaknula prodaja malih električnih automobila domaće proizvodnje, a ne uvoz luksuznih automobila za bogate. Olakšice u stavci PDV-a i one vezane za nultu emisiju ugljičnih plinova ostaju na snazi.

Norveška je s 29 posto udjela električnih automobila u ukupnom broju registriranih automobila u 2016. godini prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA) prva u svijetu, znatno ispred drugoplasirane Holandije gdje on iznosi 6,4 posto. Švedska je treća s 3,4 posto.

“Norveška se kocka s tržištem električnih automobila”, kazao je za Reuters Petter Haugneland iz Noveškog udruženja električnih automobila.

U periodu od januara do septembra prodaja Teslinih električnih automobila poskočila je čak 90 posto, uz prodanih 4.717 novih vozila, pokazuju službeni statistički podaci. Ostali proizvođači su, također, bilježili rast prodaje.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci