Aktuelno:
Noć istraživača Bosne i Hercegovine 2017.

Noć istraživača Bosne i Hercegovine 2017.

Šestu godinu zaredom u Bosni i Hercegovini se obilježava najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, ovaj put pod sloganom “Kreiramo bolje sutra“.

U petak, 29. septembra, od 17:00 sati građani šest bosanskohercegovačkih gradova (Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Bijeljina, Goražde i Travnik) pridružit će se društvu od preko milion radoznalih ljudi koji istovremeno slave nauku u više od 300 gradova širom Europe.

Tokom manifestacije posjetitelji će imati priliku da nauče nešto novo, upoznaju naučnike i njihova dostignuća, pa čak i osvoje poneku nagradu, kroz zabavne eksperimente i kvizove. A možda Vas motiviramo da i sami postanete naučnik, u noći u kojoj je sve moguće, poručuju organizatori.

I ove godine će posjetiocima biti predstavljeno mnoštvo raznolikih zabavno-informativnih sadržaja kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i igre, te naučnu zabavu na kraju.

Ulaz na manifestaciju i svi sadržaji su besplatni za sve posjetitelje.

Kao i prethodnih godina, pozivamo sve zainteresovane institucije, organizacije, firme i pojedince koji se bave obrazovanjem, naukom, istraživanjem i inovacijama da se prijave za učešće u Noći istraživača u bilo kojem od šest gradova. Svoj rad možete predstaviti kroz naučni sajam, naučni kutak ili takmičenje za srednje škole, u okviru koga će se posebno cijeniti ideja, inovativnost, kreativnost i originalnost, kažu organizatori.

Konkurs za zvanično učešće institucija, organizacija, firmi i pojedinaca u Noći istraživača BiH 2017. je otvoren do petka 15. septembra 2017. godine. Najzanimljivije, najedukativnije i najinovativnije prezentacije će biti predstavljene u okviru Noći istraživača 2017. Pobjednici među srednjoškolskim timovima kao i najinovativnija prezentacija na Sajmu tehnike i inovacija će biti nagrađeni vrijednim nagradama.

Posebno se pozivaju zainteresirani volonteri koji su svih ovih godina bili ogromna podrška tokom održavanja manifestacije da se prijave za učešće putem naše web-stranice.

Tačne lokacije i program manifestacije u šest gradova, kao i svi detalji učešća i kriteriji za prijavu na konkurs takmičenja za srednje škole bit će pravovremeno objavljeni na web-stranici www.nocistrazivaca.ba, a informacije možete pronaći i na Facebooku @NocIstrazivacaBiH.

Europsku Noć istraživača u Bosni i Hercegovini zajedničkim snagama realizuju Oxfam u Bosni Hercegovini, Institut za hidrotehniku Sarajevo, agencija Tidea, Univerzitet za poslovne studije Banja Luka, Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru, Privredna komora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, te G&C Event Agency.

Cilj manifestacije je povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u Bosni i Hercegovini, podrška istraživačima i promocija dostignuća domaćih naučnika, inovatora i poduzetnika, te podsticanje mladih da razmisle o nauci kao potencijalnoj karijeri.

O Europskoj noći istraživača

Europska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Europske unije i organizuje se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Od svog nastanka Noć istraživača se obilježava u sve više gradova Europe, pa je tako prošle, 2016. godine održana u više od 300 gradova u 30 europskih država. Od 2014. godine „Noć istraživača“ je postala „Europska noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci