Njemački trgovinski višak povećan u junu

Njemački trgovinski višak povećan u junu

Njemački trgovinski višak je porastao u junu, pokazali su službeni podaci objavljeni u utorak, u kontekstu nastavljenih napetosti između Washingtona i Brisela oko mogućih protekcionističkih koraka Sjedinjenih Država.

Vrijednost izvoza robe i usluga iz najveće europske ekonomije bila je u junu za 21,2 milijarde eura veća od vrijednosti uvoza, objavio je državni statistički ured Destatis u sezonski i kalendarski prilagođenim podacima.

Ukupno je Njemačka u inostranstvo u junu prodala robu i usluge u apsolutnom iznosu 104,9 milijardi eura, što je za 2,8 posto manje nego u maju. Vrijednost kupljene uvezene robe i usluga iznosila je 83,7 milijardi eura, što je 4,5 posto manje u odnosu na prethodni mjesec.

Njemački izvoz i uvoz u EU porastao je u junu, dok je u razmjeni s trećim zemljama zabilježen snažan skok uvoza dok se izvoz blago smanjio.

Pad izvoza predstavlja razočaranje, utvrdio je analitičar Carsten Brzeski iz banke ING Diba, napominjući ipak da su povećane isporuke u druge zemlje EU donekle nadoknadile pad izvoza u Britaniju.

Kupovna moć britanskih kupaca je smanjena zbog slabije funte nakon prošlogodišnjeg juna kada su se britanski glasači odlučili za napuštanje EU. Ukupni trgovinski višak Njemačke, inače kamen spoticanja u odnosima Berlina i SAD-a, ali i najbližih saveznika u EU, porastao je na mjesečnom i godišnjem nivou.

Njemački trgovinski partneri tvrde da bi vodeća europska ekonomija mogla uložiti više napora u ograničavanje trgovinskog viška, čime bi pomogli njihovim ekonomijama, primjera radi pojačanim ulaganjima na domaćem terenu kako bi povećao uvoz.

Berlin već dugo ustrajava u tvrdnji da njegovi snažni izvozni rezultati počivaju na kvaliteti njemačkih proizvoda. Tvrde, također, da je blaga monetarna politika Europske centralne banke pritisnula tečaj eura pa je njemački izvoz cjenovno konkurentniji iskazan u drugim valutama.

Američki predsjednik Donald Trump ušao je u Bijelu kuću upravo na krilima protekcionističkih obećanja i zaprijetio je kaznenim carinama na uvoz njemačke i europske robe u sklopu nastojanja da smanji američki trgovinski deficit.

Europska unija je poručila da je spremna uzvratiti odgovarajućim carinama na uvoz američkih proizvoda.

O autoru

Srodni članci