Njemački ekonomisti znatno povisili procjene rasta

Njemački ekonomisti znatno povisili procjene rasta

Njemačko vijeće ekonomskih stručnjaka je znatno podiglo procjene rasta njemačke ekonomije za 2017. i 2018. godinu, no upozorilo i da novu vladu čeka veliki angažman radi zaštite ekonomije od budućih rizika.

Najveća europska privreda bi trebala porasti za dva posto u ovoj godini i za 2,2 posto u idućoj godini, procijenilo je ovo vijeće u opsežnom izvještaju na 460 stranica, objavljenom u srijedu.

Time su značajno podignute njihove procjene iz marta, kojima su za ovu godinu procjenjivali rast od 1,4 posto, a za iduću blago višu stopu od 1,6 posto.

“Njemačka  privreda je u snažnom uzletu”, napisali su, i to u toj mjeri da bi moglo biti u opasnosti od “pregrijavanja”, odnosno od toga da bi moglo rasti po bržim stopama od onih koje će moći održati u dužem roku.

No, snažan rast zasad nudi mnoštvo opcija novoj njemačkoj vladi za modernizaciju najjače europske privrede, dodali su stručnjaci.

Ekonomisti su čelnike savjetovali da smanje javni dug, ukinu ili smanje neke poreze, ponajprije za srednju klasu, te stvore inovacijama poticajno okruženje za digitalnu ekonomiju.

Svojevrsni “solidarni dodatak”, uveden radi pomoći u podmirenju troškova vezanih za njemačko ujedinjenje nakon 1990. godine, trebalo bi ukinuti, poručuju ekonomski stručnjaci.

Također, upozoravaju da se već mogu vidjeti nestašice kvalificiranih radnika u određenim područjima, što je rizik koji će rasti budući da se pripadnici njemačke baby boom generacije spremaju otići u penziju idućih godina.

Političari djelomično mogu otkloniti taj problem tako što će olakšati pomiriti zahtjeve posla i porodičnog života, poboljšati obrazovanje te olakšati kompanijama zapošljavanje ljudi s nužno potrebnim vještinama iz inostranstva, poručuju stručnjaci.

“Različite stranke vide određen savjet svaka na svoj način”, komentirala je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon što je dobila svoju kopiju toga izvještaja.

Sprovedba savjeta stručnjaka nije uvijek samo politička, kao što je očigledno ekonomska… moramo pronaći pravu ravnotežu između poreznih rasterećenja poticajnih za rast i fiskalne razboritosti i opreznosti, smatra Merkel.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci