Njemačka znatno povisila procjenu rasta

Njemačka znatno povisila procjenu rasta

Njemačka vlada u srijedu je znatno povisila procjenu rasta domaće ekonomije u ovoj godini s 1,5 na 2,0 posto.

Poboljšana procjena za ovu godinu se temelji na “kontinuiranom oporavku koji je raspoređen na veliki broj sektora i počiva na solidnim temeljima domaće ekonomije”, stoji u jesenjim prognozama Ministarstva privrede i energije.

Podignuta je i procjena ekonomskog rasta u 2018. godini s 1,6 na 1,9 posto.

Među faktorima podrške u Ministarstvu uz solidne domaće temelje izdvajaju i snažniji rast svjetske ekonomije i međunarodne trgovine koji bi trebali potaknuti i njemački izvoz.

Trenutno i dalje procjenjuju da će izvoz ove i iduće godine rasti slabije od uvoza. Tako bi izvoz ove godine trebao porasti za 3,5 posto, a iduće 4,0 posto. Uvoz bi trebao rasti za 4,4 posto u ovoj godini te za 4,7 posto u 2018.

Vladini ekonomisti posebno ističu visoki nivo iskorištenosti kapaciteta u ekonomiji, uz historijski nizak nivo nezaposlenosti i stabilnu inflaciju.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u jesenjem izvještaju procijenio da će njemačka ekonomija ove godine porasti za dva posto. Ujedno su pozvali kompanije u najvećoj europskoj ekonomiji da više ulažu i troše u matičnoj zemlji kako bi potaknule i ekonomske aktivnosti u susjednim zemljama i u partnerima u eurozoni.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci