Njemačka vlada želi još veću kontrolu nad stranim ulaganjima

Njemačka vlada želi još veću kontrolu nad stranim ulaganjima

Njemačka vlada priželjkuje ovlasti koje će joj omogućiti intervenciju u slučaju da ulagači izvan Europske unije kupe minimalno 15 posto udjela u njemačkim kompanijama, što bi značilo spuštanje sadašnjeg praga, izvijestili su njemački mediji.

Berlin je prošle godine postrožio kontrolu nad inostranim ulaganjima nakon snažnog odjeka u javnosti niza preuzimanja kojima su kineski ulagači ušli u vlasništvo nekoliko njemačkih kompanija. Vlada je time osigurala mogućnost intervencije u slučaju da kupac stekne 25 posto udjela u njemačkim kompanijama.

Ministarstvo privrede bi trebalo moći intervenirati ako ulagač izvan Europske unije “kupi izravni ili neizravni vlasnički udio s najmanje 15 posto glasačkih prava u nekoj njemačkoj kompaniji”, citira list Die Welt prijedlog odgovarajućeg zakona.

U Njemačkoj i zemljama poput SAD-a, Francuske, Australije i Velike Britanije strahuju da Kina i drugi konkurenti preuzimanjima osiguravaju pristup ključnim tehnologijama.

Prijedlog o promjeni zakona o inostranoj trgovini sastavlja se u koordinaciji s drugim ministarstvima, a zakon koji bi vladi trebao omogućiti veću kontrolu mogao bi stupiti na snagu već ove godine, izvijestio je Die Welt.

“Kada su u pitanju kompanije povezane s odbranom, ključnom infrastrukturom ili određenim područjima drugih tehnologija povezanih s javnom sigurnošću, poput sigurnosti informatičke tehnologije, želimo ubuduće pomnije pratiti takva ulaganja”, citira list riječi njemačkog ministra privrede Petera Altmaiera.

“Dosada smo mogli provjeravati samo akvizicije koje su uključivale najmanje 25 posto dionica određene kompanije. Sada želimo sniziti taj prag kako bismo mogli analizirati više akvizicija u osjetljivim ekonomskim sektorima”, dodao je Altmaier.

Njemačka i dalje želi inostrana ulaganja, naglasio je, dodajući kako je veća pozornost u onim slučajevima u kojima takvo ulaganje utječe na interese nacionalne sigurnosti sastavni dio socijalne tržišne ekonomije.

Prošle sedmice Berlin je signalizirao da je spreman upotrijebiti nove ovlasti veta na inostrana preuzimanja domaćih kompanija u slučaju ponude kineskog Yantai Taihaija za njemačkog proizvođača alata Leifelda. Signal je upućen nakon što je većinski vlasnik Leifelda Georg Koffler objavio da je kineska kompanija odustala od akvizicije uoči očekivanog vladinog veta.

U julu je njemačka državna banka kupila udio u operateru mreže za prenos električne energije 50Hertzu kako bi kineskom državnom operateru onemogućila kupovinu dionica. Iz banke su, također, obećali da će razmotriti mogućnosti bolje zaštite kompanija od inostranih preuzimanja.

Čelnik njemačke obavještajne službe je upozorio na mogućnost da iza ponuda privatnih kineskih kompanija zapravo stoje državni akteri čiji su cilj poslovne tajne njemačkih kompanija. Naglasio je prividnu korelaciju između manjeg broja pokušaja hakiranja iz Kine i većeg broja ponuda za preuzimanja preduzeća.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci