Njemačka razmišlja o besplatnom javnom prevozu u gradovima

Njemačka razmišlja o besplatnom javnom prevozu u gradovima

Njemačka vlada razmišlja o uvođenju besplatnog javnog prevoza u gradovima, kako bi se poboljšao kvalitet zraka.

“Razmišljamo o tome da javni prevoz bude besplatan kako bismo smanjili broj ličnih vozila u saobraćaju”, kaže se u dopisu koji su 11. februara poslali ministri za okoliš Barbara Hendricks, saobraćaja Christian Schmidt i finansija Peter Altmaier europskom komesaru za okoliš Karmenuu Velli.

Ta mjera bi trebala biti probno uvedena u pet gradova – Bonnu, Essenu, Herrenbergu, Reutlingenu i Mannheimu. Po prijedlogu Berlina, trebala bi stupiti na snagu najkasnije krajem ove godine.

Ideja izaziva različite reakcije u Njemačkoj, od onih koji ju podržavaju do onih koji pitaju ko će to sve platiti.

Tim paketom mjera, a u kojem se uz besplatni javni prevoz navodi još nekoliko ideja, Berlin se nada da će uvjeriti Europsku komisiju da ga ne prijavi Europskom sudu pravde zbog prekomjernog zagađenja u gradovima.

EK će odlučiti sljedeći mjesec hoće li poduzeti pravne mjere protiv devet država zbog kršenja pravila EU-a o zagađenju, među njima i Njemačke.

Tih devet zemalja je dobilo krajem januara upozorenja jer redovno premašuju limite emisija stakleničkih plinova, te je od njih zatraženo da daju prijedloge kako smanjiti onečišćenje u gradovima.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci