Njemačka ekonomija u 2017. porasla najsnažnije u šest godina

Njemačka ekonomija u 2017. porasla najsnažnije u šest godina

Njemačka ekonomija je ubrzala u prošloj godini, zabilježivši najsnažniji rast aktivnosti u šest godina zahvaljujući u prvom redu snažnijoj domaćoj potražnji, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci saveznog statističkog ureda Destatisa.

Podaci objavljeni u četvrtak pokazuju da su aktivnosti u najvećoj europskoj ekonomiji porasle u 2017. za 2,2 posto, najsnažnije od 2011. godine, kada je stopa njihova rasta iznosila 3,7 posto.

U 2016. godini njemački BDP je povećan za 1,9 posto a u 2015. za 1,7 posto.

Potrošnja domaćinstava je uvećana u prošloj godini za dva posto, a ulaganja u mašine i ostalu opremu za 3,5 posto.

Izvoz, tradicionalni oslonac njemačke privrede je skočio za 4,7 posto, gotovo dvostruko snažnije nego u godini ranije. Još je snažniji rast zabilježen u stavci uvoza, za 5,2 posto, u odnosu na njegov 3,9-postotni rast u 2016. godini.

Ukupno je vanjska trgovina u prošloj godini sudjelovala u rastu BDP-a sa 0,2-postotna boda.

Osam uzastopnih godina rasta je pomoglo njemačkim javnim finansijama. Tako je njemački državni budžet u 2017. godini bilježio plus četvrtu godinu zaredom, u protuvrijednosti 1,2 posto BDP-a, objavio je Destatis.

U godini ranije višak iskazan udjelom u BDP-u iznosio je 0,8 posto.

Njemački statistički ured je, također, ugrubo procijenio da je privreda u četvrtom tromjesečju porasla za više od 0,5 posto u poređenju s prethodnim tromjesečnim periodom. Službeni podatak će objaviti tek sredinom februara kada budu dostupni podaci za decembar.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci