Nijemci će nadograditi pet miliona dizelaša

Nijemci će nadograditi pet miliona dizelaša

Vodeći njemački proizvođači automobila i visokopozicionirani predstavnici njemačke politike na kriznom sastanku u Berlinu su se dogovorili o budućnosti dizelskih motora, velikih zagađivača okoliša.

Proizvođači su se obavezali da će na oko 5,3 miliona automobila s dizelskim motorima nadograditi softver, čime će se količina toksičnih dušikovih oksida smanjiti za trećinu. Oni će, također, omogućiti zamjenu starijih modela za novije. Mjera će koštati proizvođače 500 miliona eura.

Među „nadograđenim” automobilima će biti 2,5 miliona Volkswagenovih. Ovaj koncern je u septembru 2015. godine priznao da je varao na testiranju ispušnih plinova.

Mnogi gradovi u Europi su vožnje automobilima s dizelskim motorima zbog onečišćenja ograničili ili zabranili. Prošle sedmice sud u Stuttgartu, gdje je sjedište Mercedesa i Porschea, starijim dizelskim vozilima je ograničio gradsku vožnju.

Njemačka automobilska industrija je motor njemačke ekonomije i izvoza, te je u interesu njemačke politike da se s proizvođačima dogovori o „okolišnim” mjerama koje će vratiti ukaljan ugled u automobilskoj industriji.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci