Nestašica radnika u Poljskoj prepreka bržem rastu BDP-a

Nestašica radnika u Poljskoj prepreka bržem rastu BDP-a

Polovina poslodavaca ima problem s nalaženjem radnika koji tek malo ublažava snažan rast plaća.

Poljski poslodavci će se morati pomiriti s činjenicom da period jeftine radne snage u toj zemlji postaje prošlost, ocjenjuju tamošnji ekonomisti. Osim toga, nedostatak radne snage u narednim godinama bit će jedna od najvećih prepreka za brži ekonomski rast Poljske. Kako stoji u istraživanju kompanije za zapošljavanje Work Service iz Wroclawa koje prenosi Bloomberg, trenutno 51 posto poljskih poslodavaca tvrdi kako imaju poteškoća s pronalaženjem radnika. Još prošle godine to je mučilo 35 posto poslodavaca.

Najniža nezaposlenost
“Trenutno, glavno ograničenje našeg bržeg rasta definitivno je povezano s tržištem rada”, navodi Jaroslaw Jurak, predsjednik uprave kompanije Danwood koja se bavi proizvodnjom montažnih kuća. Nestašica radnika i ne čudi s obzirom na to da je stopa nezaposlenosti u Poljskoj najniža od 1991. godine. U julu je iznosila svega 4,8 posto, dok je prosjek Europske unije 7,7 posto.

K tome, dva miliona Poljaka radi u inostranstvu. “Situacija s padajućom stopom nezaposlenosti i rastućom zaposlenošću vrlo je nepovoljna s ekonomskog gledišta jer se mora preslikati na pritisak na rast plaća. Tržište rada moglo bi biti jedan od najvećih rizika za poljsku ekonomiju u narednim tromjesečjima”, ističe Jaroslaw Janecki, glavni ekonomist banke Société Générale iz Varšave. Kompanije već podižu plaće.

Statistika za juli pokazuje da plaće rastu pet posto mjesečno, najbrže u šest godina. Tako je Biedronka, trgovački lanac sa 60.000 zaposlenih, u aprilu povisio plaće po treći put u godinu dana, slijedeći povećanje plaća u Lidlu i Kauflandu. Blagajnice s trogodišnjim iskustvom sada u Biedronki zarađuju 2750 zlota (642 eura) mjesečno, četvrtinu više nego godinu ranije. Međutim, prodaja je u tom periodu rasla tek 16 posto. U posljednjem poslovnom izvještaju kompanija je naglasila kako mora upravljati padajućom profitabilnošću “ojačavajući fokus na troškovnu efikasnost”, posebno u kontekstu “rastućih pritisaka na troškove radne snage”.

Prodor na Istok
Unatoč rastu posljednjih godina, plaće poljskih radnika i dalje su značajno niže od onih na Zapadu. Podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pokazuju da prosječna godišnja plaća u Poljskoj iznosi 25.921 dolar, nasuprot 46.389 dolara u susjednoj Njemačkoj. Dokle god bude postojala tako značajna razlika u plaćama, dio poljskih radnika odlazit će na rad na Zapad, ocjenjuju ekonomisti, čime će bazen dostupne radne snage biti dodatno smanjen. Osim u ulaganju u automatizaciju i robotizaciju proizvodnje, poljske kompanije sve više radnike traže na istoku, posebno Ukrajini.

U Poljskoj trenutno radi oko milion Ukrajinaca, a još bi ih toliko trebalo uvesti, sugeriraju podaci Ministarstva rada o zahtjevima za radne dozvole. Samo u prvih šest mjeseci ove godine poljski poslodavci su podnijeli zahtjeve za 904.854 ukrajinska radnika. Za poređenje, u cijeloj prošloj godini je podneseno 1,26 miliona zahtjeva. Cezary Maczka, voditelj ljudskih resursa Budimexa, najveće građevinske kompanije uvrštene na berzi, ističe kako će osim Ukrajinaca ta kompanija ubrzo početi tražiti radnike i u Bjelorusiji.

Prosječna godišnja bruto plaća (u dolarima)

  • 42.304 – Velika Britanija
  • 20.667 – Mađarska
  • 60.242 – Švicarska
  • 46.389 – Njemačka
  • 25.921 – Poljska
 Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci