Ne propustite sjajne predstave u NPS

Ne propustite sjajne predstave u NPS

U utorak,  sa početkom u 19:30 sati,  na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo,  solisti i hor Opere NPS, uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati Nenad Tešić, izvest  će komičnu Donicetijevu  operu  „Viva la Mamma“  u režiji  Aleksandra Nikolića.

Ulaznice  po jednistvenoj  cijeni od 5 KM možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Donicetijeva jednočinka napisana 1827. godine za teatar u Napulju, a poslije izvođenja u Milanu 1831. i Beču 1840. biva zaboravljena.

Tek 1963. godine pronaći će je istraživači Donicetijevog operskog opusa i prerađenu izvesti u Sijeni i Bergamu. Ta prerada se uglavnom držala originala.

Zanimljiva i zahvalna tema opere potakla je dramaturga Horsta Gergesa i prevodioca Karlhajnca Guthajma iz Njemačke da djelo prerade u cijelovečernju predstavu. Učinili su to slobodnim izborom odlomaka iz drugih Donicetijevih opera, dajući djelu i novi naslov “Viva la mamma”.

Tako prerađena opera je izvedena 1969. godine u Minhenu. Od tada uspješno obilazi velike i male scene širom Europe.

Balet Narodnog pozorišta Beograd će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, a u okviru festivala Sarajevska zima nastupiti sa baletom “ONI“ u koreografiji i režiji istaknutog i višestruko nagrađivanog umjetnika Đorđa Makarevića, u srijedu , 07. marta u 19,30 sati. naizgled mirna i povučena porodica, svojim žrtvama, načinila je da najmanje 15 mladih djevojaka na surov način, izgube svoje nevine živote.

Isprepletena istinita životna priča, prožeta različitim emocijama, apsolutno nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Koreodrama balet “ONI” dobila je prestižnu nagradu “Terpsihora” za najbolju režiju i koreografiju, kao i nagradu “Belgrade Edit Culture” za najbolju savremenu predstavu. Balet “ONI” gostovao je i na prestižnom “13-tom Beogradskom Festivalu Igre” predstavljajući Beograd i Srbiju, rame uz rame sa najvećim baletskim produkcijama i koreografima iz svijeta. Takođe pozvana je i na velike i značajne festivale u Meksiku, a sada će sarajevska publika imati mogućnost da vidi ovu sjajnu predstavu u okviru festivala “Sarajevska zima”.

Uloge tumače prvaci i solisti Baleta Narodnog pozorišta Beograd. Ulaznice su u prodaji po jedinstvenoj cijeni od 10 KM.

Repertoar Narodnog pozorišta Sarajevo pogledajte OVDJE.

 

L.Đ

O autoru

Srodni članci