Aktuelno:
Napredak d.d. Tešanj – 60 godina na tržištu

Napredak d.d. Tešanj – 60 godina na tržištu

Kako uspješno poslovati u Bosni i Hercegovini? S obzirom na poslovnu klimu u našoj državi, jasno je da uspjeh nije jednostavno postići, no nije ni nemoguće. Kompanija koja je primjer da se može ostvariti uspješan poslovni kontinuitet u Bosni i Hercegovini jeste Napredak d.d. Tešanj. Ova industrija konfekcije članica je AS GROUP i bilježi 60 godina postojanja i rada.

Na naše pitanje kako kompanija Napredak d.d. Tešanj uspijeva održati uspješan poslovni kontinuitet direktor Amir Šišić ističe:

„Mislim da uspjeh leži u više faktora, prije svega generacijskim  prenosom know – how. U tekstilnoj branši možete imati tehnologiju zadnje generacije, ali ako nemate stručan kadar za rad na istom nećete moći zadovoljiti danas sve veće zahtjeve ino kupaca/partnera. Još za vrijeme bivše nam Jugoslavije slali smo uposlenike na edukaciju  (konstrukcija; modeliranje; menadžment) u prestižne obrazovne ustanove, ponajviše Maribor Slovenija. Znanje, vještine koje su savladali i danas prenose na nove mlade ljude koji su željni novih saznanja jer nažalost nemamo zavidno obrazovanje kada je tekstilna grana u pitanju. Domaćinski odnos uprave društva je još jedan od faktora koji direktno utiču na željeni kontinuitet. Presudan faktor za Napredak d.d desio se akvizicijom naše fabrike od strane AS grupacije u decembru 2008. godine, zahvaljući neizmjernoj podršci i viziji grupe održan je poslovni razvoj.“

Manuelno-polaganje-zahtjevnih-materijala

Napredak d.d. ima 350 visokoobučenih radnica i radnika. Ukupni prihodi  koji se ostvaruju na godišnjem nivou su u milionskim iznosima.

Važno je naglasiti da ova kompanija ima bogat proizvodni program muške i ženske modne konfekcije u okviru kojeg preduzeće proizvodi mantile, kapute, jakne, blejzere, kostime i druge modne odjevne predmete.

Napredak d.d = made in BiH

Glavna proizvodna aktivnost fabrike: doradni ili tzv. lohn poslovi predstavljaju usluge gdje ino kupac šalje svoje materijale i pomoćni materijal, a Napredak isključivo vrši usluge krojenja, šivenja i dorade, nakon čega ino partner dobijene gotove proizvode distribuira širom svijeta.

Preko 90% kapaciteta usmjereni su na lohn usluge, poslovni partneri za koje rade predstavljaju najveće modne kuće iz Njemačke, Austrije, Italije, Engleske.

proces-proizvodnje

„Modne odjevne predmete koje radimo mogu se naći širom svijeta, Pierre Cardin, Carl Gross, Jupiter, S’ Oliver, Schneiders, Baldesarini, Coach, Baracuta. Često čujemo da nas zovu ambasadorima zemlje jer konstantno dobijamo informacije od naših zemljaka da modele koje smo mi radili nalaze po izrazito eskluzivnim prodajnim mjesta u Japanu, SAD-u, Europi. Na svakoj etiketi naglašeno je mjesto proizvodnje, made in BiH, na što smo mnogo ponosni“, istakao je gospodin Šišić.

Kreiranje odjeće nije jednostavan proces, a brendovi za koje ova fabrika radi dokaz su kvaliteta. Samo na sedmičnom nivou  gornjih odjevnih predmeta (kaputa i mantila) cca 2.000 komada isporuče na strana tržišta. Direktor Amir Šišić naglašava da u narednom periodu planiraju  proširiti proizvodne kapacitete, što će im po automatizmu povećati  produktivnosti.

 

O autoru

Novinar portala Poslovnisvijet.ba

Srodni članci