Namibija najvažniji kupac oružja i opreme iz Bratunca

Namibija najvažniji kupac oružja i opreme iz Bratunca

U kompaniji Tehnički remont iz RS-a očekuju proširenje ugovora s afričkom državom i otvaranje novih radnih mjesta.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić najavio je u Bratuncu, da će Vlada Republike Srpske i dalje podržavati kompaniju Tehnički remont pri izlasku na nova i proširenju plasmana na tržištima gdje već dobro posluje.

Đokić je istakao da je Namibija jedan od najvažnijih kupaca naoružanja i vojne opreme koju proizvodi ta kompanija. “Najvažnije je da je u Tehničkom remontu zaposleno 150 ljudi, koji imaju sigurnu budućnost, kao i to da se očekuje proširenje proizvodnje, što treba omogućiti otvaranje novih radnih mjesta”, dodao je ministar. Đokić je posjetio Tehnički remont zajedno s delegacijom Namibije, koje je predvodio državni sekretar Peter Vilhe.

“Danas smo provjerili kako funkcionira saradnja Vlade RS-a i Tehničkog remonta uspostavljena prije gotovo četiri godine i ocijenili da je nužno uskoro proširiti taj sporazum, radi nastavka aktivnosti koje će omogućiti daljnji razvoj ove kompanije. Delegacija Namibije se u Tehničkom remontu uvjerila u proces proizvodnje, programe i dinamiku isporuke artikala za koje su zainteresirani”, rekao je Đokić.

Dodao je da je razgovarano i o tome šta trebaju uraditi resorno ministarstvo i Vlada, kao suvlasnici Tehničkog remonta, da bi pomogli toj kompaniji u rješavanju problema, posebno u nastupu na drugim tržištima zbog složene procedure izvoza naoružanja, vojne opreme i streljiva koji se proizvode i remontiraju. Direktor Tehničkog remonta Slaven Ristić rekao je da je delegacija Namibije zadovoljna saradnjom i zainteresirana za njeno proširenje i nove proizvode, kao što su mašine za razminiranje.

“Ta saradnja će, prema tvrdnji članova namibijske delegacije, biti nastavljena i proširena, a to nam daje garanciju da ćemo imati bolju zaradu, razvoj i potrebu za novim zapošljavanjem”, objasnio je Ristić, izvještava RTRS.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci