Najveći izlazak ulagača iz europskih dionica u posljednjih deset godina

Najveći izlazak ulagača iz europskih dionica u posljednjih deset godina

Nesigurna politička situacija u Italiji u kombinaciji s rastućim trgovinskim tenzijama i zabrinutošću oko usporavanja ekonomskog rasta eurozone rezultirali su najvećim egzodusom iz europskih dionica u posljednjih 10 godina.

Prema podacima američke banke City koje prenosi Financial Times, u posljednja tri mjeseca iz berzanskih fondova (ETF) koji su izloženi europskim dionicama povučeno je 11 milijardi dolara.

Posebno stradale banke 
Samo tokom maja iz ETF-ova je otišlo 3,7 milijardi dolara kapitala više nego što je uplaćeno. Fondovi izloženi njemačkim, italijanskim i španskim dionicama svjedočili su posebno značajnim odlivima. U svakom slučaju, radi se o najvećem odlivu kapitala iz fondova izloženih europskim dionicama otkako City prikuplja te podatke od 2008. godine. Poređenja radi, u američke ETF-ove je pristiglo u maju 27 milijardi dolara.

Od pojedinačnih sektora posebno su stradale dionice banaka s obzirom na to da je formiranje koalicione vlade u Italiji između desne Lige i populističkog Pokreta pet zvijezda povećalo zabrinutost oko stabilnosti eurozone. Dok je američki finansijski sektor izražen u sektorskom S&P-u indeksu ove godine izgubio 2,4 posto, Euro Stoxx indeks banaka je potonuo za 11 posto. Osim ulagača u ETF-ove, dionice europskih banaka izbjegavaju i aktivno upravljani fondovi.

Značajno povoljnije
Valja naglasiti kako su dionice europskih banaka iz indeksa Euro Stoxx daleko povoljnije od američkih konkurenata. Trenutno se u prosjeku trguju za 0,85 knjigovodstvene vrijednosti, dok se dionice iz finansijskog S&P-a vrednuju po 1,5 knjigovodstvene vrijednosti. James Sym iz Schroders Asset Managementa smatra kako su europske banke dobra prilika. “Nisu skupe, ali moraju da porade na profitabilnosti”, kaže Sym.

Poslovni dnevnik

O autoru

Srodni članci