Najinspirativnije poduzetničke priče u 2017. godini

Najinspirativnije poduzetničke priče u 2017. godini

Svaka uspješna poduzetnička priča je nastala na temeljima istrajnosti. Poduzetništvo nije lahko, a poduzetnici prolaze kroz mnoge poteškoće i ispite, ali njihovi nevjerovatni osnivači ne odustaju.

Inc.com predstavlja njihove priče – 8 najinspirativnijih kompanija u 2017. godini.

1. Jack Ma, Alibaba

Kada je Jack Ma osnovao svoju kompaniju, Kina nije bila ni povezana internetom, pa su mu bili potrebni mjeseci da ubijedi jedan hotel da im je potreban sajt. Prošle godine kompanija „Alibaba“ je prihodovala od prodaje 547 milijardi dolara.

2. Eric Yuan, Zoom

Juan je osam puta pokušavao da dobije američku vizu, a kada je konačno stigao u Ameriku, nije znao ni riječ engleskog jezika, da ni ne pričamo o osnivanju kompanije. Pa, šta je onda radio? Programirao i kodirao. Njegova kompanija softvera „Zoom“ za video konferencije vrijedi više od milijardu dolara.

3. Steph Korey, Jen Rubio, Away

Ovaj duo je imao ogroman problem na početku. Planirale su lansiranje kompanije „Away“, novi brend za kofere i prtljage, ali nisu imale nijedan kofer za prodaju. Umjesto da paniče, otvorile su „preorder“ narudžbe, objavile su knjigu putovanja/vodič, i sve to postavile na društvene mreže. Kampanja je postala viralna, posebno na Instagramu. Kompanija je prodala više od 100.000 kofera.

4. Daymond John, Fubu

Osnivač i investitor je počeo da se pominje u javnosti kada je otkrio da ima rak ove godine. Počeo je da ohrabruje i ostale poduzetnike da više brinu o svom zdravlju. „Shvatio sam da želim da me ljudi vide kako sam u akciji, kako radim uobičajene stvari, bez raka.“

5. Dawn Halfaker

Halfaker je mislila da više nikada neće naći posao nakon što je izgubila ruku, služeći u vojsci. Osnovala je softversku kompaniju „Halfaker and Associates“ i aktivno počela da uključuje vojne veterane – invalide.

6. Therese Tucker, Blackline

Taker je uzela svoju ušteđevinu i kao razvedeni roditelj dvoje djece lansirala svoj softverski start-up. Provela je nekoliko godina pokušavajući da ubijedi velike korporacije da kupe njenu tehnologiju, a danas kompanija „Blackline“ vrijedi preko 1,5 milijardi dolara.

7. Bryn Mooser, Ryot Films

Muser je koosnivač kompanije „Ryot Films“, koja producira medijske formate kao što su virtuelna realnost i 360-stepeni video snimke. Počeo je da razmišlja o transformativnoj tehnologiji dok je radio za Mirovne snage kao volonter u Africi.

8. Rachel, Andy Berliner, Amy’s Kitchen

Kompanija „Amy’s Kitchen“ se usmjerila na kvalitetnu vegetarijansku hranu. Vrijedna je oko 500 miliona dolara.

 

L.Đ

O autoru

Srodni članci