Najbogatije među bogatim: Koliko milijardi dolara u inostranstvu čuva 5 kompanija iz SAD-a?

Najbogatije među bogatim: Koliko milijardi dolara u inostranstvu čuva 5 kompanija iz SAD-a?

Apple, Microsoft, Google, Cisco Systems i Oracle imaju ukupno 430 milijardi dolara na inostranim bankovnim računima prema posljednjem izvještaju kreditne rejting agencije Moody's.
Posljednjih pet godina, tehnološke kompanije učestvovale su sa 56% u ukupnom rastu novčanih rezervi velikih američkih korporacija. Apple, koji ima 178 milijardi dolara na računu, ima više novca nego pojedine kompletne industrijske grane.
CNN je javio da analitičari očekuju da se ovaj trend nastavi. Razlog je u tome što kompanije drže svoj novac van SAD-a s obzirom na to da bi morale platiti 35% poreza ako novac vrate u matičnu zemlju.
Oko 90% novca koje drže Apple, Microsoft, Cisco i Oracle su u inostranstvu. Google drži tek 60% svojih rezervi od 64 milijarde dolara u inostranstvu.
Ovo pitanje je zainteresiralo mnoge političare u SAD-u koji čak razmišljaju da kompanijama oproste porez od 35% samo da taj novac vrate i ulože u SAD. Ali imajući u vidu trenutne turbulencije na američkoj političkoj sceni, malo je vjerovatno da će ova inicijativa i zaživjeti u praksi, javlja CNN.
U nastavku stoji pregled finansijskih rezervi firmi te procenat koji drže u inostranstvu.
Apple: 178 milijardi dolara – 89% u inostranstvu
Microsoft: 90,2 milijarde dolara – 91% u inostranstvu
Google: 64,4 milijarde dolara – 60% u inostranstvu
Cisco: 53 milijarde dolara – 94% u inostranstvu
Oracle: 44,7 milijardi dolara – 90% u inostranstvu

O autoru

Urednik portala "Poslovni svijet"

Srodni članci