Nacionalni park Sutjeska: Istraživanje živog svijeta u kanjonima

Nacionalni park Sutjeska: Istraživanje živog svijeta u kanjonima

U Nacionalnom parku (NP) Sutjeska u četvrtak je završeno sedmodnevno istraživanje živog svijeta u kanjonima Sutjeske i Hrčavke, u zoni neposrednog utjecaja planiranih malih hidroelektrana na ovim rijekama. Neobrađeni rezultati već ukazuju na izuzetno bogatstvo i usku povezanost velikog broja rijetkih vrsta za ove vodotoke, te dodatno pobijaju opravdanost izgradnje pomenutih objekata na vodotocima NP Sutjeska.

Istraživanje su pokrenuli banjalučki Centar za životnu sredinu, “Arbor Magna“ i WWF, uz podršku švicarske organizacije “Pro Natura“, a uz učešće više od 20 istraživača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

“Za vrijeme istraživanja iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a je došlo saopštenje koje na licemjeran način pokušava da ospori čitavu kampanju, kojoj je cilj da se Nacionalni park Sutjeska očuva i da se zaustave planovi za izgradnju malih hidroelektrana”, navodi se u saopćenju Centra za životnu sredinu. Đorđije Milanović iz Udruženje za zaštitu prirodnog naslijeđa “Arbor Magna” kaže da ne može da shvati poruku Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a da se kampanjom “već duže vrijeme neistinama, nepotpunim informacijama ili dezinformacijama obmanjuje javnost“, kada se sve informacije kojima raspolažu i sa kojima izlaze u javnost, baziraju upravo na temeljnim naučnim istraživanjima, koja su i ovih dana provodili.
 

dscf0589

“Za potrebe istraživanja angažovano je više od 20 stručnjaka iz regije (ihtiolozi, ornitolozi, herpetolozi, briolozi, botaničari, entomolozi i dr.), koji su predano radili na poslu koji je trebao biti urađen od strane izrađivača spornih studija uticaja”, rekao je Milanović.

 

 

“Dozvole za rad su dobijene od nadležnih institucija: Nacionalnog parka Sutjeska i Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, te nikakvo odobrenje nije bilo potrebno od Ministarstva, u skladu sa članom 91. Zakona o zaštiti prirode”, precizira se u saopćenju. Protiv planova za izgradnju hidroelektrana i za očuvanje naših rijeka glasno ustaje naučna i stručna javnost. Kampanja Bitka za Sutjesku ovim istraživanjem dobija novu dimenziju i dodatnu argumentaciju.

Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu naglašava da će se za Sutjesku i Hrčavku boriti svim sredstvima.”Ovo istraživanje pokazuje ozbiljnost, ali i veliku predanost koju nekoliko organizacija ulaže da bismo očuvali najvrijednije kutke naše zemlje. Želimo realnu sliku vrijednosti ovih rijeka, a ovo istraživanje već dokazuje da je riječ o jedinstvenim ekosistemima koji nipošto ne smiju da se ugroze“, navodi Crnković.

Fena/L.Đ

O autoru

Srodni članci