Na MIT-u razvijen sistem koji upozorava na problem urbanog propadanja

Na MIT-u razvijen sistem koji upozorava na problem urbanog propadanja

Na MIT-u je razvijen sistem temeljen na umjetnoj inteligenciji koji upoređivanjem fotografija odabire privlačnije urbano okruženje te upozorava javnost na problem urbanog propadanja.

Naučnici s MIT-a rade na sistemu temeljenom na umjetnoj inteligenciji kojim se nastoji predvidjeti stepen urbanog propadanja na određenom području, tačnije zašto neki gradovi sve više propadaju, dok se drugi razvijaju i rastu.

Velika količina podataka potrebna kako bi ovaj sistem funkcionirao prikupljena je od običnih ljudi, volontera koji su na primjeru dviju slučajno odabranih fotografija gradskih četvrti (prikupljenih sa servisa Google Maps) odabirali onu koja im se činila privlačnijom i manje opasnom.

Nakon dovoljne količine prikupljenih podataka, istu odluku je trebao donijeti i spomenuti sistem temeljen na umjetnoj inteligenciji. Odgovori sistema su potom uspoređeni s onima koje su dali ljudski volonteri te je pritom utvrđeno da je sistem precizan u 70% slučajeva.

U budućnosti se planira povećati broj ljudskih volontera koji sudjeluju u projektu te pomoću tehnologije upozoriti javnost na uvijek aktuelni problem urbanog propadanja.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci