Na Bjelašnici se gradi podzemna garaža vrijedna 2,5 miliona KM

Na Bjelašnici se gradi podzemna garaža vrijedna 2,5 miliona KM

U krugu devet apartmana na Bjelašnici, odmah u blizini hotela „Maršal“ i skijališta, uskoro će biti napravljena podzemna garaža sa 98 parking mjesta. Za početak radova čeka se još saglasnost zastupnika u Skupštini KS.

Kako je kazao načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo, gradnja na ovoj lokaciji je predviđena urbanističkim projektom „Srebrena lisica“. Već postoji urađen glavni projekat i izabran je izvođač za tri faze radova.

“Općina i Kanton su potpisali sporazum o finansiranju izgradnje garaže, koja će biti savremena cjelina i koja neće narušavati planinski ambijent. Na njenom vrhu će se nalaziti trg, i to na 3.000 kvadrata, koji će Općina koristiti za sajmove i promociju turizma, općinske manifestacije i kulturne događaje”, rekao je Berilo.

Prema njegovim riječima, gradnja će koštati 2,5 miliona KM, a vlasništvo će biti uknjiženo na Kanton i Općinu.

“Imamo izabrane izvođače za betonske radove, popločavanje, unutrašnje zanatske radove i rasvjetu. Kad se gradnja završi, odlučit ćemo ko će upravljati, hoće li to biti “Rad”, naše komunalno preduzeće “Trnovo” ili ćemo donijeti zajedničku odluku da prodamo garažna mjesta”, kazao je Berilo.

Ukoliko zastupnici na sjednici koja će biti održana 31. jula daju zeleno svjetlo, radovi će odmah početi u augustu i trajati tri mjeseca. Saobraćajnica do buduće garaže je već napravljena.

Premijer Elmedin Konaković je rekao da je Općina Trnovo ponudila kvalitetan i kompletan projekat za gradnju garaže. „Garaža će biti komercijalnog karaktera, profit ćemo dijeliti srazmjerno uloženim sredstvima. Posebno je bitna onima koji na Bjelašnici kupuju apartmane da imaju riješen i problem parkiranja. U svakom slučaju, donijet će novu vrijednost Trnovu i KS”, izjavio je Konaković.

 

Avaz/L.Đ

O autoru

Srodni članci