Na 100. spratu zgrade se gradi najviša urbana džungla

Na 100. spratu zgrade se gradi najviša urbana džungla

‘Nebeski vrt’ u vijetnamskom gradu Ho Chi Minhu je novi projekat njemačkog arhitekta Ole Scheerena i njegovog arhitektonskog biroa.

”Najviša od tri zgrade koje planira sagraditi u osiromašenom kvartu imena District 2. imat će 333 metra, a kompleks će uključivati i urbane vrtove i prave šume stotine metara iznad zemlje. Ideja je bila da zemlja dodiruje nebo, i obrnuto. Želimo da ‘otvorimo ‘ prostor građanima, ali i prirodi, zelenilu, vazduhu. Nije mi bilo važno koliko su zgrade visoke niti kako će to promijeniti vizuru i obrise grada, važna mi je poruka iza projekta te da ljudi tamo mogu otići i pronaći mir”, kaže arhitekta o kompleksu ‘Empire City’ koji bi trebao da nikne na poluostrvu rijeke Saigon.

Osim stanova, komercijalnih prostora, ureda, vrtova te mjesta za druženje i okupljanje u kompleksu će biti i hotel. ‘Empire City’ će biti izrazito zelen. Njegovo dno i prvi spratovi su inspirisani tropskim šumama Vijetnama, a kaskadna gradnja njihovom ruralnom topografijom polja riže. Zelene šume i vrtovi bit će i na višim katovima objekta, kao što je to kod poznatih zgrada ‘Bosco Verticale’ u Milanu. Njih je osmislio italijanski arhitekta Stefano Boeri koji pak na jugu Kine planira napraviti prvi ‘grad šumu’ koja će doslovno gutati zagađenje iz zraka.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci