Musk želi u SAD-u izgraditi podzemni Hyperloop

Musk želi u SAD-u izgraditi podzemni Hyperloop

Najnovija opsesija Elona Muska, ne računamo li one “stare” poput putovanja na Mars, razvoja umjetne inteligencije ili računarskog interfejsa za mozak, jesu tuneli.

Tačnije, jeftino i efikasno bušenje podzemnih tunela koji bi poslužili za transport i umanjivanje gradskih gužvi. Kako bi ostvario svoju ideju o mreži tunela kojima prometuju automobili na posebnim autonomnim “kolicima”, Musk je osnovao kompaniju The Boring Company i počeo kopati.

Sada, pak, ima novu ideju. A kad Musk nešto zacrta, on to obično vrlo brzo krene i sprovoditi u djelo. Dosjetio se, naime, da bi se na istočnoj obali SAD-a, od New Yorka, preko Philadelphije i Baltimorea, pa do Washingtona mogao prokopati podzemni tunel i u njega smjestiti – Hyperloop. Ovo je prvi put da sam Elon Musk spominje da će graditi Hyperloop, do sada je taj posao (besplatno i rado) prepuštao drugima.

Za ovaj projekat je već dobio “usmeno odobrenje” od odgovornih, te brže-bolje tu sretnu vijest objavio na svom Twitter profilu.

Hyperloop bi povezivao centre spomenutih gradova, ali bi i na toj, oko 350 kilometara dugoj relaciji, bilo smješteno još više od desetak stanica. Putovanje posebnim vagonima od Washingtona do New Yorka u niskotlačnoj podzemnoj cijevi trajalo bi, izračunao je Musk, 29 minuta.

Smještanje Hyperloopa pod zemlju riješilo bi nekoliko problema s kojima se trenutno bore inženjeri u drugim kompanijama koje razvijaju ovaj sistem prijevoza, poput zaštite cijevi od proboja (naprimjer metkom), minimiziralo bi njezine deformacije zbog promjene temperature, i možda umanjilo troškove. No, podzemlje nosi i druge izazove, poput problematične evakuacije u hitnim situacijama – ali kako je za sada riječ samo o konceptu, daleko smo još od konačnog rješenja svih tehničkih problema.

Musk nije objavio detalje o svom “usmenom dogovoru s vlastima”, pa nije poznato je li mu izgradnju Hyperloopa obećao podržati neko iz federalnih tijela, ili pak iz neke od saveznih država kroz koje bi tunel trebao prolaziti. Nekoliko službenih osoba se već izjasnilo da o ovome ne znaju ništa.

 

Agencije/L.Đ

 

O autoru

Srodni članci